Культура

Корюківська енциклопедія: історик створив книгу про 80 населених пунктів району

Науковий співробітник Корюківського історичного музею Андрій Науменко створив унікальну книгу – про історію кожного населеного пункту району.

Книга описує історію 80 сіл, селищ і містечок. Серед них є кілька тих, які вже знято з обліку. Тобто вони ввійшли до складу інших поселень або взагалі зникли.

Одним із найцікавіших населених пунктів автор називає село Домашлин, яке є найстарішим на Корюківщині.

Також він відзначив села, які до Жовтневої революції були містечками.

«До революції на Корюківщині було три містечка: Холми, Охрамійовичі та Олександрівка. Потім цей статус із них було знято. За радянської влади вони стали селами. Тоді була така державна політика, коли статус містечка ліквідовували, більші населені пункти ставали селищами міського типу, а менші – селами», – розповідає автор книги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Химерниця, відьма і гріхи: вийшла нова книга чернігівської письменниці

Автор розповідає, що задум створити таку книгу виник у нього ще у 90-х роках, коли Андрій Науменко навчався в інституті, але тоді часу на написання не вистачало.

Усього на створення книги «Історія населених пунктів Корюківського району» автор витратив 7 років.

«У музеї я працюю з 2012 року. Тоді й почав збирати матеріал. Писав окремі нариси про історію сіл. А вже написання самої збірки я запланував у 2019 році», – каже Андрій Науменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вийшла книга про футбол Менщини

Аби створити книгу, автору довелося ґрунтовно вивчати архівні документи у Чернігові, Києві, Корюківці. Він опрацьовував згадки про Корюківщину, датовані ще ХVІІІ століттям, зокрема й написані старослов’янською мовою.

Директорка місцевого історичного музею Людмила Бабич каже, що називає творіння свого співробітника «Енциклопедією Корюківського району».

Вона згадує, що на базі установи вже видавали науково-популярне видання «Нарис з історії Корюківки», де описували саму історію міста.

«Тому Андрій Миколайович хотів видати свою нову книгу вже без самої Корюківки, але ми разом вирішили, що логічно буде все ж внести її до цього видання», – згадує Людмила Олексіївна.

Усього вийшло 200 примірників книги «Історія населених пунктів Корюківського району», на які музей виділив приблизно 30 тисяч гривень.

Ще статті по темі

Back to top button