Культура

Козелець приймав нащадка останнього гетьмана України Кирила Розумовського

У неділю, 2 липня, до Козельця завітали почесні гості з Австрії та України: прямий нащадок останнього гетьмана України Кирила Розумовського у сьомому поколінні Грегор Розумовський та Акім Галімов – український журналіст, сценарист, продюсер, автор документально-історичних проєктів, зокрема спільного проєкту з Грегором Розумовським «Україна. Повернення своєї історії – 3. Скарби нації».

На Козелеччині шанованих гостей зустрів козелецький селищний голова Валентин Бригинець. Вони оглянули визначні будівлі, які залишила у спадок громаді родина Розумовських, зокрема величний Собор Різдва Богородиці, в нижньому храмі якого знайшла вічний спокій Наталія Розум; Полкову канцелярію, споруджену на замовлення полковника Київського козацького полку Юхима Дарагана; садибу Дараганів – єдиний в Україні уцілілий зразок дерев’яного будинку козацької старшини. Гості також відвідали Вознесенський храм, у якому нині проводить богослужіння релігійна громада ПЦУ. Будівля церкви є унікальним зразком традиційного для Лівобережної України XVII-XVIII хрестового п’ятибанного храму періоду архітектурного «історизму».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незабаром Антонієві печери у Чернігові можна буде відвідати навіть уночі

Під час зустрічі присутні обговорювали цікаві розповіді про сторінки історії відомого роду Розумовських, історичні пам’ятки, які тісно пов’язані зі славетною родиною. Валентин Бригинець подякував гостям за просвітницьку діяльність та їхній особистий внесок у відновлення історичної справедливості на противагу облудній пропаганді рф.

За фахом Грегор Розумовський – історик, політичний і громадський діяч, який із кінця 1980-х активно захищає та просуває українські інтереси в західноєвропейських суспільно-політичних колах. Він спеціаліст із протидії пропаганді та дезінформації, працював у міжнародних політичних інформаційних компаніях та є одним із провідних аналітиків у галузі комунікацій та інформаційних потоків у німецькомовних країнах ЄС.

Нині Грегор Розумовський із родиною живе у Відні та часто відвідує Україну.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Козелецька селищна рада

Ще статті по темі

Back to top button