Культура

Прем’єри та збитки: чернігівські театрали розповіли про творчий процес на карантині

Із послабленням карантинних обмежень уряд дозволив театрам проводити репетиції. Утім, досі двері цих закладів зачинені для відвідувачів. Не стали винятком і чернігівські театри.

Зокрема, актори Чернігівського обласного музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка пішли у відпустки, в яких перебуватимуть до 3 червня. Утім, як розповів художній керівник і головний режисер Андрій Бакіров, грати актори розпочнуть одразу після закінчення карантину.

«Одна вистава вже майже готова і прем’єра мала відбутися на День театру. Це комедія, український фарс, «Приборкання норовливого», за Ярославом Стельмахом. Тепер акторам доведеться все згадувати. Також буде три нові вистави. Тобто чернігівський глядач може очікувати чотири прем’єри», – зазначив Андрій Бакіров.

Він розповів і про те, що чернігівці активно цікавляться, коли театр нарешті відчинить свої двері для відвідувачів.

«Півтора місяця дистанційної роботи, а потім ще відпустка. В моєму житті такої паузи ще ніколи не було. Але всі актори під час перебування вдома намагалися тримати себе у формі, адже коли зустрінемося, то маємо бути в тонусі. Я дуже сподіваюся, що всі вийдуть красивими, здоровими та з шаленим бажанням працювати», – каже головний режисер.

Також Андрій Бакіров повідомив, що під час карантину активно велася дистанційна робота, актори проводили онлайн-репетиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В уряді назвали точний перелік послаблень і заборон, що діятимуть з 11 травня

Відбувалося і спілкування з шанувальниками через соцмережі. Актори читали вірші, робили візитівки та як могли підтримували зв’язок з поціновувачами театрального мистецтва.

А у Чернігівському молодіжному театрі зараз готуються до прем’єри вистави «Орніфль» за п’єсою Жана Ануя.

«Із цим автором ми вже колись зустрічалися. Зокрема, багато років у репертуарі театру йде постановка Геннадія Касьянова «Оркестр». А в новій виставі задіяно багато наших артистів, ми маємо надію, що 5 червня глядачі побачать прем’єру. Таким чином актори закриватимуть театральний сезон», – розповів актор молодіжного театру Олексій Биш.

Після презентації вистави «Орніфль» у театрі проведуть прем’єру розважальної програми в театрі-кафе «Клуб 4D». Персонажі цього дійства вирушать до Парижа.

Окрім цього, в театрі планують не тільки завершення цього сезону, але кажуть, що мають задуми і на наступний, 36-й, який відкриють восени.

Під час карантину актори змогли відзначити і 35-річчя театру. Тут створили вірш про любов до нього, і кожен актор та працівник театру зміг прочитати по кілька слів. Потім об’єднали в єдиний твір із музикою.

Олексій Биш розповів і про те, як перерва в роботі вплинула на самих акторів.

«Поганий той актор, який не мріє бути на сцені. І уявіть собі, в нашого театру є великий репертуар, ми кожного дня граємо в різних ролях. Тому ми всі працювали, хоча і з дому. Наприклад, наша молодь займалася онлайн-читанням сучасних п’єс», – каже Олексій Биш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показ скарбів і штурм бібліотек: як працюють чернігівські заклади культури

Також у театрі розповіли, що карантин негативно вплинув на його фінансове становище. Тому з початком роботи доведеться вирішувати і ці питання.

«Хоча багато чого змінив карантин, але ми витримали, всі актори у формі, націлені на роботу. Ми вже скучили за глядачами і вони за нами. Це видно за соціальними мережами, адже багато хто нам пише. Однак усе йде за планом, хоча нам довелося підкоригувати його через карантин», – розповів Олексій Биш.

Для глядачів двері театру відкриються 5 червня, а саме – прем’єрою вистави «Орніфль».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button