Культура

Майстерня Санта-Клауса: чернігівка Тетяна Войтик створює ялинкові й новорічні прикраси (Фото)

Час летить із шаленою швидкістю, і до Нового року лишаються два місяці. Щоправда, кривава війна, що точиться в Україні, змінила пріоритети. Бо в українців святкування та подарунки – не на часі. Втім, хоча б дітей несправедливо позбавляти казкової й святкової атмосфери. Бо віра в дива допомагає пережити всі випробування.

Чернігівська майстриня Тетяна Войтик давно – з головою в творчості. Ця справа годує родину та допомагає пережити складне сьогодення. Бо прекрасне наділене ще й терапевтичним ефектом.

Нині Тетяна Войтик зосередилася на зимовій і новорічній тематиці. Докладніше про це – в інтерв’ю з майстринею.

Пані Тетяно, кінець жовтня – це у вас традиційний старт роботи над новорічними прикрасами?

Так. Над чим працюю, викладаю у Facebook. Нині це ялинкові кульки, подарункові валізи, коробочки.

Чого людини нині більше хочуть – ялинкових кульок чи якихось інших поробок?

Цьогоріч нічого ще не замовляють. А раніше в цей час замовлення на новорічні подаруночки вже були. Можливо, ближче до свят активність розпочнеться. То наразі звертаються тільки постійні клієнти. Багато хто нині утримується від покупок, бо кошти перераховують на підтримку захисників. Про потреби військових більше люди думають. Єдине, коли люди бачать якусь новеньку кульку і вона їм відгукується, тоді замовляють. А такого, щоб наперед хтось дбав про подарунки, ще не спостерігаю.

За драконами, символами нового 2024 року, немає ажіотажу.

Маєте натхнення творити і працювати?

Нині так, творю і, поки маю час, то роблю, що хочеться. Бо коли є замовлення, треба робити те, що треба. Тоді на свої «хотілки» немає часу. Ось були в мене коробки різних розмірів, їм уже три роки точно, і вони мене чекали, поки з’явиться в мене час, аби їх завершити.

Але вважаю, що перед святами все одно комусь щось потрібне буде, хоча б символічно.

Чоловік допомагає вам у вашій справі, як і раніше?

Так, у нас «майстерня Санта Клауса». У чоловіка нині роботи немає, то він, як і раніше, виконує всю чорнову роботу в нашій справі – всі кульки, коробки, скриньки фарбує, шкурить, тобто готує для мене матеріал для розпису.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Вміти кермувати – це пів справи»: водійка з Чернігівщини – про відчуття за кермом

Крім новорічної тематики, ще над чимось працюєте?

Українські скриньки розписувала. Дуже до вподоби людям вони стали. То робила їх. Десь близько десятка зробила. Втім, повторюся, що заздалегідь на подарунки ніхто нічого не купує.

Нові новорічні кульки будуть із дракончиками чи з якимись іншими зображеннями?

Кульки різні – з тваринками, звірятками. Були грибочки зі звірятками. А дракончики – на любителя, мабуть.

Торік людям, мабуть, більше хотілося краси. Нині по-іншому. В мене була постійна клієнтка, вона замовляла коштовні подарунки для рідних і знайомих і це було мегаіндивідуальне замовлення. Для кожної людини треба було персонально підібрати. То цьогоріч вона утримується від замовлень. Сказала, що всі гроші тепер ідуть на ЗСУ. І в людей поменшало можливостей купувати подарунки, порівняно з минулим роком. Та й багато горя нині в багатьох родинах. Тому, можливо, й не до подарунків.

Хоча якщо замовлення люди все ж роблять, то дуже чекають і пишуть, що хочеться якогось дива чи казки, краси для душі. Тож робимо маленькі дрібнички для душі. Вони нині потрібні.

Лотерейки нині влаштовую, трішки людей позитивом заряджаю – за символічну вартість можна виграти солідну річ. Такі сюрпризи додають людям радості. Приємно чути, коли люди кажуть: «Ви даруєте нам віру й надію, що все буде добре».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото – Тетяна Войтик

Ще статті по темі

Back to top button