Культура

Майже 3000 правдивих історій учасників Другої світової війни із Сосниччини об’єднали в книжку (Фото)

Нещодавно вийшла з друку цікава книжка «Їх пам‘ятатиме Сосниччина». У ній зібрано майже 3000 історій земляків сосниччан – учасників Другої світової війни. Книжка напрочуд цікава, адже це історії батьків, дідусів і прадідусів сучасних жителів Сосниці та майже 50 довколишніх  населених пунктів.

Упорядник видання Михайло Малиш зазначає, що ідею створити таку книжку виношував давно. Але її хотілося зробити цікавою для людей, щоб вона не припадала пилюкою на полицях.

«Збираючи матеріал для книги, зрозумів, що земляків, зокрема онуків, правнуків фронтовиків, цікавлять багато різних даних. Сучасники не знають своїх дідів, інколи навіть і на вигляд. Не знають ні дати народження, ні смерті, де воював, чи був поранений, чи нагороджений. Захотілось усю цю інформацію зібрати. Цим займався з 2013 року. І ось у 2021 році надрукували книжку. Можна було її видати і раніше, але ніхто не хотів вкласти у друк свої гроші», – розповів пан Михайло.

Чоловік розповів, що в книжці є дані тільки про учасників Другої світової війни і ветеранів, які після війни жили на Сосниччині.

«До інформації про кожного земляка героя обов’язково йде його фотографія. Світлини приносили люди. Багато кому я допоміг встановити, де похований їхній родич. Бо багатьом сім’ям у період війни про це не повідомили, оскільки тривалий час Україна була під ворожою окупацією. Тож українці гинули, а надіслати звістку рідним про це не було можливості», – розповів пан Михайло.

За його словами, в книжці чимало вагомих даних, які він здобув, користуючись архівною інформацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про 50-й кілометр, що на чернігівській дорозі, склали пісню (Відео)

«Використовував дані архівів «Подвиг народу» і «Пам’ять народу». Це відкриваються дані Подільського архіву. І вони є у вільному доступі в інтернеті. Адже, на жаль, вся інформація з цих питань – в Росії», – повідомив чоловік.

До речі, заслугу із виходом книжки Михайло Малиш аж ніяк не приписує тільки собі.

«Багато людей допомагали, майже 60 небайдужих. Причому всі працювали на ентузіазмі. А я відомості узагальнив. Робив це по вихідних, а також у вільний від роботи час. Видавництвом книжки займався Володимир Васильович Воробей. Він уродженець села Волинка Сосницького району, але живе в Києві, там у нього і своє видавництво», – розповідає Михайло Малиш.

Він також зізнався, що друкований варіант книжки йому самому дуже сподобався. Бо видання доволі пристойне на вигляд. Хоча й тираж невеликий. За словами пана Михайла, десь 300 примірників. Але невеликий наклад не завадить жителям громади ознайомитися з книжкою – її можна знайти у Центральній бібліотеці, що в Сосниці, в обласній бібліотеці імені Короленка, що в Чернігові, двох сосницьких музеях, ветеранській організації тощо.

Михайло Малиш також зізнався, що ця книжка – це перший том серії «Їх пам‘ятатиме Сосниччина».

«Буде продовження. Вже назбирали 900 фотографій бійців. А в першому томі в нас 2780 фотографій загиблих героїв і ветеранів. Окрім цього, хочеться створювати книги не лише про учасників Другої світової війни. Наприклад, третій том хотілось би присвятити визначним постатям Сосницького району», – поділився планами пан Михайло.

Ідеї хороші, і було б дуже добре, якби вони втілилися в життя.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко, фото – з Facebook-сторінки Андрія Портного

Ще статті по темі

Back to top button