Суспільство (відео)

Неймовірна Линовиця: столик Наполеона, острів троянд і оглядова вежа (Відео)

Друга домівка Тараса Шевченка, скарбниця раритетів і батьківщина старовинної оглядової вежі. Селищу Линовиця, що поблизу Прилук, є чим похвалитися в сенсі історії й туристичних об’єктів. У ХІХ столітті це була резиденція родини графів де Бальменів – декабристів і поціновувачів мистецтва.

Парадний вхід до маєтка графа де Бальмена прикрашала оглядова вежа, яка збереглася до цього дня. Поряд була арка, проте вона зруйнувалася від руху великовантажного транспорту.

«Це була оглядова вежа. Її побудували де Бальмени, щоб можна було подивитися на Линовицю з висоти пташиного польоту. Від цієї оглядової вежі відходила унікальна на весь світ дзеркальна алея. Це були липи що перепліталися вгорі»,- Людмила Лазоренко, завідувач Линовицького шкільного краєзнавчого музею.

За вежею – парк і палац. З об’єктів, що гарно збереглися, залишилась лише оранжерейна, яка зараз є пам’яткою архітектури.

«Довго вона простояла в різному вигляді, але потім – спершу радгосп, а зараз приватне підприємство «Цукровик», яке орендує землі на території нашої ОТГ, – відремонтували цю будову: перекрили дах, провели туди газ, облаштували кімнати, відремонтували підлогу. І зараз там розташовується частина контори СТОВ «Цукровик»»,- Віталій Нестерко, голова Линовицької об’єднаної територіальної громади.

Загалом рід де Бальменів згас із приходом радянської влади. Розквіт маєтку припав на середину ХІХ століття. Саме тоді Яків де Бальмен, військовий, художник, товаришував з українським кобзарем Тарасом Шевченком.

«Вони так потоваришували. Розумієте, вони обидва – художники, обидва – письменники, обидва ліберально налаштовані. І запросив Яків де Бальмен сюди Тараса Григоровича до свого маєтку. Тарас Шевченко приїхав і жив тут майже ціле літо»,- Людмила Лазоренко, завідувач Линовицького шкільного краєзнавчого музею.

У Линовиці ще залишився так званий шевченківський камінь, улюблене місце відпочинку Тараса Шевченка під час його відвідин Линовиці.

До речі, родина де Бальменів родичалась із владою острова Святої Олени, куди заслали Наполеона Бонапарта, тому, за словами місцевих краєзнавців, у радянські часи тут знаходили такі раритетні речі, як, наприклад, столик Наполеона.

«Столик був Наполеона Бонапарта. До речі, столик цей знайшли після революції, через багато років, то ним бабка курник підпирала»,- Людмила Лазоренко, завідувач Линовицького шкільного краєзнавчого музею.

Ще одним розкішним об’єктом маєтку де Бальменів у Линовиці було викопане озеро з насипним острівцем.

«Був острів троянд. На насипному острові росли троянди. Стояв будиночок для лебедів. Тут були чорні та білі лебеді. І була ідеальна чистота, бо тут були люди, які піклувалися»,- Людмила Лазоренко, завідувач Линовицького шкільного краєзнавчого музею.

Маємо тут і ботанічну пам’ятку – багатовіковий дуб «Три брати».

Сьогодні в громаді за підтримки місцевого агропідприємства активно тривають роботи з відновлення культурної спадщини. Також намагаються залучити кошти і ззовні.

«Ми викладаємо вежу в тому вигляді, в якому вона була, потім будемо робити двері, східці, а зверху оглядовий майданчик»,- Віталій Нестерко, голова Линовицької об’єднаної територіальної громади.

Переважна більшість жителів Линовиці знають про свою культурну спадщину.

«Тут граф був. Де Бальмен. Тут був острів. Качки плавали. Гарно було за панів, а зараз бачите, що…».

«Граф Жевахов був. Яків де Бальмен. Граф».

«Жевахови. Де Бальмени. В’їзна брама. Парки. Жемчужников. Шевченко».

Сьогодні ця історична перина Чернігівщини, як і багато таких самих об’єктів по всій області, потребує підтримки у відновленні та збереженні. Адже лише на ентузіазмі місцевої влади та людей навряд чи вдасться відродити з руїн нашу культурну спадщину.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button