Культура

Музеї Чернігівщини перетворюються на простір для цікавих зустрічей, презентацій і цікавих майстер-класів

Сосниччина – це батьківщина всесвітньовідомого кіномитця Олександра Петровича Довженка. Тож тут діє літературно-меморіальний музей О.П.Довженка, до речі, єдиний музей у світі й в Україні, який презентує життєвий і творчий шлях класика світового кінематографа. Стоїть він на історичному місці, де була садиба родини Довженків. Причому музей має дві частини.

«Це меморіально-побутовий ансамбль, що стосується дитячих літ Олександра Довженка, і літературно-меморіальна експозиція, де знайомимо з творчістю митця, як відбувалося його становлення як режисера, які фільми зняв, а також показуємо фільми Довженка, обов’язково до екскурсії входить перегляд його першої комедії «Ягідка кохання». Вона цікава, в дусі чаплінівських мотивів – чорно-біле німе кіно. Екскурсія та перегляд фільму залишають багато приємних вражень», – у коментарі для ЧЕline зазначила Ольга Ярмуш, заступниця директора з наукової роботи Сосницького літературно-меморіального музею О.П.Довженка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині вже менше як мільйон населення

Та, за її словами, нині музеям доводиться адаптуватися до вимог сучасності. Тож вони не можуть уже презентувати себе тільки як осередки, де щось зберігається. Музейні працівники намагаються іти назустріч відвідувачам і проводити на своїй базі різноманітні майстер-класи, творчі зустрічі або презентації.

«Усі гарні майстер-класи приживаються на багато років. Ось свого часу ми почали проводити майстер-класи з писанкарства. У нас у Сосниці живе дослідник писанкарства Анатолій Семенцов. У 2021 році він нарешті зміг видати книжку про писанки Чернігівщини. Це робота, яку він написав понад 30 років тому. І от музей імені Довженка почав першим популяризувати мистецтво писанкарства на Сосниччині. Перед Великоднем постійно робили майстер-класи, навіть виїзні. І це дуже популярна практика», – розповіла Ольга Ярмуш.

І хоча в новому, 2022 році, минуло всього кілька днів, у музеї О.П.Довженка вже встигли покреативити. Провели три майстер-класи з виготовлення різдвяних павучків із соломи. Це такі різдвяні обереги.

«Можливо, з різдвяними павучками вийде саме так. І дівчата і жінки, які прийшли до нас на майстер-клас, пригадували, що у хатах своїх стареньких бабусь бачили таких павучків. А це означає, що треба цю тему глибше копнути і дослідити, можливо, дізнаємося щось цікаве», – сказала пані Ольга.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button