Культура

На Чернігівщині вшанували пам’ять Пантелеймона Куліша

Вже пройшло 125 років, як відійшов у вічність Пантелеймон Куліш — письменник, видавець, філософ, видатний діяч української культури.

Вшанувати пам’ять митця зібралися вчора в історико-меморіальному музеї-заповіднику «Ганнина Пустинь», що на хуторі Мотронівка Борзнянської громади, поціновувачі української культури та патріоти рідної землі.

Учасники заходу поклали квіти на могили Пантелеймона Куліша, Ганни Барвінок та Василя Білозерського. Традиційно було проведено заупокійну літію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині чоботар відшиває копії всесвітньовідомого бренду (Фото)

Для гостей звучали музичні твори у виконанні народного артиста України Тараса Компаніченка та відбулася презентація книги Пантелеймона Куліша «Переклади та переспіви. Том 1. Шекспирові твори».

Він першим почав перекладати європейську класику українською, зокрема 13 п’єс Шекспіра, а також Біблію, однак завершити не встиг. Наприкінці 1850-х Пантелеймон Куліш створив власний правопис — «кулішівку» — та зміг його популяризувати.

Всі охочі мали можливість ознайомитися з експозицією музею та виставкою видань першого історичного роману українською мовою «Чорна рада» з приватних колекцій.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

За інформацією Департаменту культури і туризму,
національностей та релігій Чернігівської ОДА

Ще статті по темі

Back to top button