Культура

На Чернігівщині вшанували пам’ять великого бджоляра (Фото)

У с. Пальчики Бахмацького району 13 липня відбувся захід, приурочений до 244-ї річниці від дня народження великого бджоляра Петра Прокоповича та 200-ї річниці з дня народження Степана Великдана.

Розпочалося зібрання заупокійною літією, яку відслужив архієпископ Православної церкви України Євстратій (Зоря) та освятив встановлений хрест на могилі видатних діячів бджільництва, виготовлений на кошти членів Спілки пасічників України.

Про це повідомляють у Національному Заповіднику Гетьманська Столиця

Вшанувати пам’ять генія-науковця, батька бджільництва, мецената та справжнього українця – Петра Івановича Прокоповича, низько вклонитись його таланту та ще раз наголосити на вагомості його відкриттів зібралися громадськість і бджолярська спільнота з усієї України. Цього року були присутні осередки бджолярів Рівненської, Тернопільської, Полтавської, Київської, Чернігівської областей.

З привітальним словом виступили: народний депутат України Валерій Давиденко, голова Бахмацької районної державної адміністрації Тетяна Неділько, президент Спілки пасічників України Володимир Стретович, голова Ніжинського осередку бджолярів Петро Балаш, голова Гільдії медоварів України Василь Барабаш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бджолярі стурбовані наслідками затяжної зими

66764444_1785609791737504_4535251899959476224_nВони у своїх виступах наголосили на ролі Петра Івановича Прокоповича як для України, так і для світової спільноти та вшанування його пам’яті. Головний редактор журналу «Бджолярський круг» Василь Соломка у своїй промові розповів про практичне втілення винаходів видатного бджоляра в наш час.

Заступниця генерального директора Національного заповідника «Гетьманська столиця» Любов Кіяшко у своєму виступі окреслила всі основні віхи життя продовжувача справи Петра Прокоповича – Степана Великдана, адже його внесок у розвиток бджолярської справи був не менш вагомим, ніж його батька. Завершився захід виступом пальчиківського фольклорного аматорського ансамблю «Оберіг», у виконанні якого прозвучали українські народні пісні.

Пам’ять про Петра Прокоповича – жива! А його високі якості людини, талант вченого і педагога, його патріотизм і любов до рідного краю заслуговують глибокого вивчення і популяризації. Більшість його сміливих для того часу відкриттів є актуальними і сьогодні.

Ґрунтовне дослідження творчої спадщини П. І. Прокоповича, його внесок у науку, можуть слугувати поштовхом для переосмислення бджільницької справи, яка була не лише однією з найтрадиційніших, найприбутковіших галузей, а й невід’ємною частиною історії українського народу.

 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

.

Ще статті по темі

Back to top button