Культура

Неповторні колекції та світове визнання: Чернігівському історичному музею – 125 років

Не так давно разом зі своїми гостями мала нагоду побувати в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського. Причому візит був не в ролі журналіста: прийшли як звичайні відвідувачі, а в результаті отримали силу-силенну приємних емоцій, адже побачене та почуте перевершило сподівання. Тож музейники – на правильному шляху!

У листопаді згаданий музей святкує солідну дату – власне 125-річчя. Із нагоди цієї події поспілкувалася з Максимом Блакитним, заступником директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського. У розмові зачепили багато тем – про цікаві експонати, музейну справу, минуле та перспективи.

Як був створений музей ім. Тарновського?

Чернігівський історичний музей імені В.В.Тарновського – один із найстаріших і найбагатших музеїв України. Його зібрання нараховує майже 240 тисяч пам’яток матеріальної і духовної культури. Датою його заснування вважається листопад 1896 р., коли був заснований Музей Чернігівської вченої архівної комісії. Біля витоків заснування музею стояла місцева чернігівська еліта (громадські діячі, науковці, діячі культури, які представляли різні верстви населення), органи губернської адміністрації (тодішній губернатор Євген Андрієвський).

Музей має довгу історію, що увібрала в себе історії різних музеїв, які діяли в Чернігові до 1923 р. Саме у 1923 р. п’ять чернігівських музеїв, які працювали у місті, були об’єднані в один Чернігівський державний музей. Тривалий час музей був «монополістом» музейної справи у Чернігові.

У 1902 р. на основі колекції відомого громадського діяча, мецената і благодійника Василя Тарновського-молодшого у Чернігові було відкрито Музей українських старожитностей (із 1906 р. носив ім’я засновника; за радянських часів ім’я Василя Тарновського з назви прибрали; Постановою Кабінету Міністрів України від 27 листопада 1991 р. музеєві було повернуте ім’я В.В. Тарновського). У 2022 р. виповниться 120 років від часу заснування Музею українських старожитностей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Технічний прорив»: у Мені залу для голосування обладнали сучасною системою

Як вирахували, що цьогоріч у листопаді музею виповнюється 125 років?

125 років музей святкує від дати створення Чернігівської губернської вченої архівної комісії і її історичного музею, заснованих 14 (26) листопада 1896 р. При цій установі діяв перший музей у Чернігові, експонати до якого почали збирати ще у 1895 році.

Можливо, є якісь особливі періоди функціонування музею, коли він міцнів або, навпаки, міг зникнути?

У 1925 р. об’єднаному музею виділили будинок колишнього Селянського банку (нині – бібліотека імені В.Г. Короленка). Після утворення Чернігівської області музей вимушений був залишити це приміщення. А у 1933 р. зрештою переїхав на Чернігівський Дитинець – Вал – до будівлі класичної чоловічої гімназії.

У 1933 р. із музею вилучили Шевченківську колекцію Василя Тарновського (нині переважно зберігається в Національному музеї Тараса Шевченка).

Із початком німецько-радянської війни частина музейного зібрання була евакуйована до Уфи і Чкалова (Оренбурга). Будівля музею, в яку влучила бомба через пожежу дуже постраждала, було втрачено частину колекцій, які не встигли евакуювати. У грудні 1943 р. після звільнення Чернігова музей відновив свою діяльність у приміщенні Музею українських старожитностей (нині – приміщення бібліотеки для юнацтва, що біля стадіону ім. Ю. Гагаріна).

У повоєнний час ускладнилася структура музею, створилися нові підрозділи: 1965 р. – художній відділ, 1970 р. – сектор охорони пам’яток історії та культури. У 1981 р. у складі музею з’явився сектор охорони пам’яток археології. У грудні цього ж року перших відвідувачів прийняв відділ народного декоративного мистецтва Чернігівщини, створений у 1978 р.

У 1983 р. художній відділ перетворився на самостійний заклад – Чернігівський обласний художній музей. Із історичного музею вилучили все художнє та мистецьке зібрання. На правах відділу у 1986 р. Чернігівському історичному музеєві було передано музей бойової слави (Військово-історичний музей).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У російських музеях експонуються безцінні речі та скарби з Чернігівщини (Фото)

Цікаві факти про музей – його відвідували видатні люди, може, є щось таке, чого в інших музеях немає?

У грудні 2017 р. музей відвідав перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк, у вересні 2010 р. – другий Президент України Леонід Кучма, у 1999 р. – відомий меценат барон Едуард фон Фальц-Фейн та багато інших.

Найбільш унікальний експонат музею – це срібна шата Іллінської ікони Божої Матері кінця ХVІІ ст., що була зроблена за наказом гетьмана Івана Мазепи. Це унікальний шедевр українських ювелірів, який не має аналогів. Музей має найбільшу колекцію універсалів українських гетьманів ХVІІ–ХVІІІ ст.

Якими найцікавішими колекціями експонатів можете похвалитися?

Наш музей – єдиний в Україні, який має унікальну колекцію козацьких старожитностей ХVІІ–ХVІІІ ст. (холодна і вогнепальна зброя, військове спорядження), меморіальних речей гетьманів і відомих представників козацької старшини, також є цінні колекції стародруків ХVІІ–ХVІІІ ст., срібних виробів XVIІ – початку ХХ ст.

Чи є у ваших фондах недосліджені експонати?

Є окремі колекції, експонати, які не дослідили з об’єктивних обставин. Передусім це тривала і кропітка наукова робота. Водночас під час Другої світової війни була знищена вся облікова документація музею, що містила інформацію про кількість предметів, їх походження, детальний опис. Багато експонатів було пошкоджено в роки воєнного лихоліття.

Перспективи розвитку музею на майбутнє? Над чим працюєте, чого хочеться?

На сьогодні музей має три філії: Військово-історичний музей (м.Чернігів), «Садиба родини Лизогубів» (смт Седнів, Чернігівський район), комплекс партизанської слави «Лісоград» (с.Єліне, колишнього Сновського району).

Уже тривалий час музей наполягає на тому, щоб йому надали гідні будівлі для відновлення Музею народного декоративного мистецтва (був ліквідований у 2006 р.) й облаштування сучасного фондосховища.

Музей популяризує свої колекції через створення виставок, готує і видає каталоги предметів з музейних зібрань, друкує щорічний збірник праць «Скарбниця української культури».

Чи долучається музей до міжнародних виставок?

24 квітня 2010 року в Українському музеї Нью-Йорка була виставка «Україна – Швеція: на перехрестях історії (XVII–XVIII ст.)». До її створення долучилися низка провідних музеїв Швеції та України, серед яких і Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського. Тоді справжнє захоплення численної аудиторії, представників української діаспори Нью-Йорка, спонсорів і меценатів музею викликали експонати з нашого музею, а саме – коштовна шата кіоту Ікони Троїцько-Іллінської Божої Матері.

На січень 2022 року маємо теж цікаві плани: участь у виставці Музею Мосгард (Королівство Данія, м. Орхус,). Це виставка «Русь – вікінги на сході». Туди поїдуть предмети, знайдені під час розкопок у Шестовиці. До речі, наш музей із-поміж українських має найбільшу колекцію експонатів, пов’язану з вікінгами.

Спілкувалася Ірина Осташко

Фото – Чернігівський історичний музей імені В.В.Тарновського

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button