Культура

Ніжинському коледжу культури і мистецтв імені Марії Заньковецької виповниться 110 років

Офіційно, як посвідчують пожовклі архівні документи, історія Ніжинського училища культури і мистецтв імені Марії Заньковецької починається з 23 серпня 1908 року, коли за рішенням загальних зборів Ніжинського товариства про поширення комерційної освіти в місті відкривається комерційне училище з терміном навчання сім років.

Починало училище з підготовки майбутніх комерсантів, даючи водночас загальноосвітні знання обсягом курсу гімназії. З 27 грудня 1918 року училище змінено на Ніжинську комерційну школу. Вона існувала до кінця 1918-1919 навчального року.

Протягом наступного, 1919-1920 р., заняття в школі відбувалися за навчальними програмами єдиних трудових шкіл 2-го ступеня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині вшанували пам’ять Марії Заньковецької

Відтоді навчальний заклад багато разів змінював свою назву і профіль, але всі реорганізації здійснювалися на базі попередніх навчальних закладів (1920-2000 рр.). Із 2000 року має назву Ніжинське училище культури і мистецтв імені Марії Заньковецької. Почесне ім’я видатної землячки, першої народної артистки України навчальному закладу присвоєно Постановою Кабінету Міністрів України № 558 від 27 березня 2000 року. Варто зазначити, що навчальний процес в училищі забезпечують кваліфіковані викладачі.

На сьогодні коледж – один із провідних мистецьких навчальних закладів нашого регіону, в якому формуються справжні творчі особистості – майбутні спеціалісти культурно-мистецького фронту. Студенти та творчі колективи коледжу є постійними учасниками й переможцями міжнародних, всеукраїнських й обласних конкурсів і фестивалів.

Святковий концерт із нагоди ювілею відбудеться 23 листопада в Міському будинку культури о 16.00. Обіцяють насичену і цікаву програму.

22112018_koledj2

Ще статті по темі

Back to top button