Культура

Один із найвидатніших українців Люксембурга – уродженець Чернігівщини

Один із найвидатніших українців Люксембурга, комендант бронепотягу «Помста», бранець таборів у Ланцуті та Брест-Литовському – уродженець Чернігівщини.

1 листопада 1891 р. у Ніжині на Чернігівщині народився учасник бою під Крутами, керівник відділу ОУН у Люксембурзі Осип Твердовський.

У січні 1918 року разом зі своїм братом Матвієм організував у Ніжині загін для оборони УНР від більшовицьких військ Муравйова. Згодом його загін доєднався до сотні Студентського куреня на станції Крути, де брав участь у всесвітньовідомому героїчному бою, під час якого Твердовському з невеликою групою бійців вдалося прорватися крізь лави більшовиків. Певний час вони переховувалися у лісах, здійснюючи партизанські набіги на загарбників. Після підписання Українською Центральною Радою Берестейського миру ще до приходу армій союзників Осип Твердовський разом із повстанцями зайняв Ніжин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові згадали місцевий рід старої Гетьманщини, завдяки якому збудована Катерининська церква

Вирізнявся чіткою проукраїнською позицією: після закінчення Київської інструкторської школи через певний час був вiдкомандирований до 1-го Київського Сердюцького полку, але служити в ньому вiдмовився, бо складався вiн майже з самих московських старшин, налаштованих ворожо до українцiв. Пiд час протигетьманського повстання у 1918 р. бере активну участь у боротьбi з московськими карними вiддiлами, сформованими з російського офіцерства. Був комендантом бронепотягу «Помста», який брав участь у багатьох битвах за незалежність України. Поранений у боротьбі з більшовиками попадає до польського полону та утримується в таборах у Ланцуті та Брест-Литовському. Там О. Твердовський вступає до 6-ї Січової стрілецької дивізії армії УНР.

Після поразки Української революції Осип Твердровський опинився в еміграції: був у Польщі, потім у Франції та Люксембурзі. Тяжко працюючи, залишає собі на прожиття незначну суму, а інші кошти жертвує на розвиток різних українських організацій за кордоном і фінансово підтримує престарілих батьків. Саме там у 1925 році вступив до Леґії Українських Націоналістів і очолив її осередок у Люксембурзі. З 1929 р. – керівник відділу Організації Українських Націоналістів у Люксембурзі та в суміжних областях Франції. Одночасно – уповноважений ПУН на цій території.

Помер у віці 38 років під час операції на мозку в м. Еш-сюр-Альзетт, Люксембург. Там же і похований. Поховання оплачено українкою зі США.

Тривалий час українці не знали, де могила Осипа Твердовського. Відшукали її в 2018 році активісти благодійного фонду «Героїка», які займаються пошуком та опікуються могилами славних українців за кордоном.

У місті Ніжині зберігся будинок, де народився та жив Осип Твердовський, і школа (тепер це загальноосвітня школа №4), в якій він навчався.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична за матеріалами Diaspora.ua

Ще статті по темі

Back to top button