Культура

Про творчість і видання книжок: чернігівські школярі поспілкувалися з місцевою письменницею (Фото)

У дитячій бібліотеці в Чернігові відбулася зустріч із місцевою письменницею Оленою Терещенко. Чернігівська авторка поспілкувалася зі школярами про творчість і про роль письменника в сучасному світі.

«Письменник має бути універсальним: написати, передати в видавництво, також бажано долучитися до дизайну обкладинки», – пояснює письменниця Олена Терещенко.

Особливу увагу в своїй творчості Олена Терещенко приділяє Чернігову. В кожній її книжці є якась згадка про місто або ж в ньому відбуваються події. До речі, її твори вивчають на уроках літератури у розділі «Література рідного краю».

«Наше місто, на жаль, у літературі дуже мало представлене. Навіть у авторів із Чернігівщини. На мою думку, можна взяти якусь локацію Чернігова та використати її у творі. Тому я вирішила, що в своїй творчості буду використовувати локації міста й обов’язково згадуватиму його», – розповідає авторка.

Першу свою книжку Олена Терещенко видала в 2012 році, нещодавно світ побачила її нова книжка – «Таємниці на межі світів». За освітою Олена Терещенко – історик, тому в своїх творах використовує саме історичні факти.

«У «Таємниці на межі світів» використовуються конкретні локації міста: про те, як кінематограф уперше з’являвся в Чернігові, згадується громадська бібліотека. Сам сюжет закручується довкола філологічного з’їзду, що саме відбувався в Чернігові в 1908 році. Тобто в центрі – історична подія. В мене історія всюди, навіть фентезі моє стилізоване під якийсь історичний період», – зазначає Олена Терещенко.

Проте, за словами авторки, написати реалістичний твір про сучасні події в Україні та війну наразі не готова, хоча зазначає, що ця тема є доволі важливою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Банківське відділення на колесах їде до жителів Чернігівського прикордоння

«Це дуже важка тема, яка хвилює всіх. З одного боку, це може бути терапія, прописати свої переживання. В одному з моїх нових рукописів, який зараз у видавництві, є згадки про війну. Але вони такі символічні, не прямі. Це, наприклад, наліт драконів на місто, тут простежуються літаки. Це все фантастично, реалістично ще не готова описувати», – зауважує Олена Терещенко.

На заході в бібліотеці були присутні постійні читачі та ті, які вже самі пишуть невеликі твори та вірші. Тому запитань до чернігівської письменниці було вдосталь. Зокрема цікавилися, чи важко видавати книжки та безпосередньо їх писати.

«Роман можна написати за пів року. А можна і кілька років писати. Якщо надовго припиняти писати книжку, то можна випасти з твору. Тому варто розробити певну систему: писати по кілька речень щодня. Тоді це стає звичкою», – відповідає на запитання школярів письменниця.

Також Олена Терещенко розповіла юним чернігівцям, як подавати свій рукопис у редакцію, де шукати інформацію та дала поради майбутнім письменникам.

«На сайті видавництв є вкладка «Для автора», і там перелічено, що треба саме подавати для редакції. Важливо разом із рукописом подавати синопсис, оскільки редактори мають багато роботи, тож саме синопсис відіграватиме одну з визначальних ролей у тому, чи візьмуться друкувати вашу книжку. Тому він має зацікавити до прочитання книжки. Через деякий час редакція зв’язується з автором й укладає договір. Але й буває таке, що відповіді не отримуєш. Проте не треба розчаровуватися і продовжувати писати», – радить Олена Терещенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button