Культура

Росія привласнила зброю, монети та прикраси зі старовинних чернігівських курганів

Політика росії в усі часи була грабіжницькою. Окрім того, постійно створювалися брехливі міфи про велич, стародавність і могутність саме російської держави. Причому це проявлялося в усьому, навіть у сфері історичних знахідок, адже саме вони є підтвердженням давнини держави.

Археологія як наука на теренах сучасних українських земель, зокрема Чернігівщини, з’явилася тільки в другій половині ХІХ сторіччя. Лише з цього часу можна говорити про систематизацію та початок наукового зібрання і вивчення артефактів.

Але цікаво те, що дозвільні листи на проведення археологічних досліджень видавала тільки імператорська російська архівна комісія з москви чи петербурга.

«Ця комісія просила губернське керівництво доправляти до москви, а потім санкт-петербурга цінні речі, випадково віднайдені або знайдені під час археологічних досліджень. І потім ця комісія ухвалювала рішення: залишати історичні цінності або відправляти назад у ту місцевість, звідки їх привезли», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначає Максим Блакитний, заступник директора з наукової роботи Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одні економлять і сумують, інші живуть за принципом «тут і зараз»: реалії життя чернігівців

Тому так і виходило, що все найкраще залишалося в москві чи петербурзі і назад найцінніші знахідки не повертали.

«На сьогодні ці речі експонують і позиціонують як такі, що пов’язані з історією росії. У такий спосіб росія додає старовини й глибини своїй історії. Ідеться зокрема про експонати з чернігівських розкопок на курганах «Чорна могила» і «Гульбище». Ці кургани датуються Х сторіччям. І всі найцінніші знахідки з Чернігова експонуються в державному історичному музеї в москві. Це зброя, прикраси, монети тощо.

Така сама доля спіткала й інший скарб – ювелірні вироби, знайдені поблизу Єлецького монастиря в Чернігові. Знахідка датується добою Київської Русі – ХІ століттям. А віднайдена була в 1848 році, коли про археологію і системне вивчення артефактів взагалі не йшлося. Але за наказом петра І всі віднайдені найцікавіші цінності вивозили до петербурга чи москви», – повідомив Максим Блакитний.

Зрозуміло, що Росія привласнила собі також і знахідки, що датуються більш пізніми епохами.

Перелік цінних артефактів, віднайдених в Україні є, і навіть були спроби повернути їх на батьківщину. Але зі зрозумілих причин не вдалося. І навряд чи можна буде зробити це найближчим часом.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button