Культура

Шедевр меморіальної пластики ХІХ ст. представлено у палаці Розумовського (Фото)

Кирило Розумовський свідомо обрав місцем свого останнього спочинку Батурин. Поряд з мазепиною Цитаделлю він побудував Воскресенську церкву, у якій його і було поховано.

Над могилою гетьмана було встановлено білий мармуровий надгробний пам’ятник, який виготовив на замовлення синів гетьмана відомий скульптор, родом з Чернігівщини, Іван Мартос.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Музею археології Батурина – 10 років

Доля була немилостивою до могил гетьманів. У 20-ті роки ХХ ст. надгробний пам’ятник гетьмана Кирила Розумовського постраждав від жорстокого вандалізму. З 2004 року у фондовій колекції Національного заповідника «Гетьманська столиця» було зібрано шість фрагментів надгробного пам’ятника гетьмана Кирила Розумовського: чотири фрагменти були передані Чернігівським обласним художнім музеєм, два – віднайдені в м. Батурин.

Після тривалих реставраційних робіт, які завершилися в 2018 році, в експозиції палацу гетьмана Кирила Розумовського представлено чотири оригінальні фрагменти надгробного пам’ятника гетьмана. Кожен фрагмент має свою захоплюючу історію повернення із забуття, з якою можна ознайомитися у палаці гетьмана Кирила Розумовського.

Національний Заповідник Гетьманська Столиця

Ще статті по темі

Back to top button