Культура

У Батурині відсвяткували Яблучний спас (Фото)

19 серпня православні відзначають одне з великих церковних свят —  Преображення Господнє, у народі Яблучний спас.

Послухати молитви та освятити кошики із дарами природи – яблуками, грушами, медом,  до церкви Воскресіння  Господнього, що знаходиться у Цитаделі Батуринської фортеці,  прийшло чимало народу.

Це не тільки місцеві мешканці, а й численні гості гетьманської столиці.

Усіх присутніх із святом вітав очільник Батурина Леонід Душа.

Цього ж дня батуринці відзначали і день бджолярства та згадували свого видатного земляка Петра Прокоповича. Саме він запропонував світові новий спосіб добувати мед, а саме не вбивати кожного разу бджолину сім’ю аби дістати мед з вулика, як це робили раніше, а використовувати з’ємні рамки.

Послідовники Прокоповича у день яблучного спасу пропонували відвідувачам власний свіжий  мед та напої, зроблені з нього. На імпровізованих прилавках — липовий, гречаний та соняшниковий мед, а також медовуха та медовий квас.

На Яблучний спас до Батурина приїхали і майстри народної творчості з різних куточків України. На території фортеці представили декілька цікавих локацій. Охочих тут  навчали плести традиційний український віночок з трав та квітів.

Майстриня гончарної справи розкривала секрети роботи із глиною. Найбільше і малечу, і дорослих зацікавив майстер-клас із створення солом’яних виробів. У Батурині цього дня можна було не тільки послухати відомих кобзарів зі Львова чи Києва, а навіть побачити, як традиційний український музичний інструмент народжується з під рук майстра.

Фоторепортаж Віктора Кошмала

Ще статті по темі

Back to top button