Культура

У Чернігівській міській бібліотеці ім. М. М. Коцюбинського плекають традиції і культуру предків (Фото)

Центр поліської автентики – це колоритна родзинка Чернігівської міської бібліотеки ім. М. М. Коцюбинського. Діє він уже два роки, а створювався з метою відродження традицій наших предків, матеріальної та духовної культури Чернігівщини. У центрі зберігають, досліджують і популяризують український автентичний одяг, прикраси й предмети побуту, якими користувалися пращури. Також співробітники бібліотеки  відтворили  інтер’єр традиційної української хати. Але це не просто експозиція, в центрі постійно влаштовують різноманітні заходи та театральні дійства для різновікових груп читачів.

«Під час цих заходів ми розповідаємо про побутово-ужиткове мистецтво українців, поліську традицію вишивання, обрядовість, звичаї. Періодично влаштовуємо різні дійства, як Святвечір, коли готуємо 13 пісних страв саме за поліськими рецептами. Також відновлюємо традиції, наприклад Андріївські вечорниці, ворожіння, щоб відтворити дух минувшини.

Взагалі ми проводимо різноманітні заходи: «Стежками української казки», «Українська колискова», «Українські старожитності», «Українські строї» та інші», — у коментарі для ЧЕline зазначила Людмила Зіневич, директор  Чернігівської міської бібліотеки ім. М. М. Коцюбинського.

На базі Центру проходять не лише реконструкції традиційних народних обрядів, а й виступи фольклорних колективів. Зокрема, із центром співпрацює колектив «Панянки» (с. Слабин), які відроджують традиційний спів Чернігівського регіону.

Центр поліської автентики за два роки став дуже популярним. Люди не оминають його стороною. Навпаки, він поповнюється експонатами, які від душі дарують читачі бібліотеки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відомі чернігівці розповіли, чого очікують від 2022 року

«Реакція людей на цей центр неймовірна. Він викликає і сльози на очах, і радість, що наша історична пам’ять збережена, що хтось цією справою на Чернігівщині взагалі займається. І в такі моменти люди згадують, що теж мають, чим поділитися.  Навіть щось привозять із дому. Ось покійний Юрій Паперний (відомий чернігівський політичний експерт, — АВТ.) за два місяці до смерті приніс юпку, але це не спідниця, а верхній одяг. І для мене це дуже щемно. І взагалі, будь-які експонати, які приносять читачі, – це завжди щемно, бо це означає, що чернігівці пройнялися ідеєю і хочуть зробити свій внесок у збереження національної автентичної культури», — сказала Людмила Зіневич.

У центрі поліської автентики проводять також майстер-класи народних ремесел, створюють тематичні фотозони та виставкові експозиції.

У перспективі співробітники бібліотеки мріють про створення інтернет-бази, де були б представлені відео- та аудіо записи пісень та інших зразків духовної культури, а також фото-каталогу предметів побуту та елементів народного костюму Чернігівського Полісся.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко, фото надані Чернігівською міською бібліотекою ім. М. М. Коцюбинського

Ще статті по темі

Back to top button