Культура

У чернігівському музеї можна побачити біле піаніно Чернігівської фабрики музичних інструментів (Фотофакт)

Тривалий час Чернігівська фабрика музичних інструментів була своєрідною візитівкою обласного центру. За словами істориків, свою першу продукцію вона почала виробляти в 1933 році. До її найбільш відомої, найбільш масової продукції належали піаніно, випуск яких розпочався в 1950 році: у серпні склали вісім, а до кінця року – 175.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Носівці хочуть показати найкращі надбання світу та місцевий колорит: потрібна підтримка новаторського проєкту

«Перші інструменти були досить громіздкі, чорного кольору, з дзеркальною поверхнею, молочно-білими клавішами тонів і чорними – півтонів; верхній щит корпуса оздоблювався художнім різьбленням, на внутрішньому боці клавіатурної кришки різьбився позолочений напис: «Музфабрика. Чернігів»; на верхню частину чавунної рами наносився порядковий номер. Наприкінці 1951 року в Чернігові було освоєне виробництво власної клавіатури, а в липні 1953 року – власної механіки.

У 1952 році вперше в СРСР на чернігівській фабриці налагодили випуск кольорових піаніно, тобто оздоблених цінними породами дерева: горіх, червоне дерево, палісандр, карельська береза, – а також білих», зазначають у Чернігівському історичному музеї ім. В.Тарновського.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button