Життя громад

У Носівці хочуть показати найкращі надбання світу та місцевий колорит: потрібна підтримка новаторського проєкту

Свій «Світ на долонях» хочуть мати у Носівській громаді. Адже тут мріють про реалізацію амбітного проєкту, що поєднуватиме в собі сучасність, мистецтво та історію, причому не тільки українську та власне носівську, а й світову.

Про реалізацію амбітного проєкту «Світ на долонях» у Носівці мріють уже чотири роки. Придумали і розробили його троє ідейних натхненників – В’ячеслав Ворошилов, директор Носівіського будинку культури, Ярина Чухліб, директор Носівської публічної бібліотеки, та Микола Лазаренко, керівник народного аматорського хору Носівського міського будинку культури. Тож автори хочуть виколихати цей проєкт і довести, що він – унікальний, сучасний, технологічний і діджиталізований.

«Це буде багатофункціональна зона для всіх верств населення без обмежень. Це місце вільної творчості та самоосвіти. Адже за допомогою QR-кодів, що будуть на кожному об’єкті, можна буде докладніше дізнатися про нього: який він, де насправді розташований, як до нього можна доїхати, через які тури, скільки українців там проживає й таке інше», – у коментарі для ЧЕline зазначає В’ячеслав Ворошилов.

208334346_513027719942203_6824292238434902543_n

У Носівці хочуть показати, яким є цілий світ. До того ж концепція передбачає, що континенти світу різні і всі люди – різні. Але водночас нас усіх щось поєднує.

«Ми вирішили, що це мають бути цивілізаційні моделі, які відображають цивілізаційне надбання – Африка, Північна та Південна Америки, Азія і Європа. 

Африка – це старий світ із дуже давніми цивілізаціями. І Африка в уяві багатьох асоціюється з пірамідами. Тож континент буде представлений пірамідкою, на якій буде розміщений QR-код. Новий світ – це у нас північна Америка. І вона асоціюється в багатьох зі Статуєю Свободи. Паралельний світ – це Південна Америка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У вирі стародавнього бою чи епідемії холери: в Носівці мріють про інтерактивний музей

Загадковий світ – це Австралія. Наче континент і наче острів – суперечки тривають і понині. Частина Австралії потерпає від спеки, а частину засипає снігом. І також там живе найбільша кількість ядовитих тварин і сумчасті. І чого лише варте підземне містечко, де 160 років люди живуть у пустелі під землею, бо тільки так сонце не палить. Там ціле місто з барами, будинками культури, школами та іншими потрібними будівлями.

Духовний світ – це Азія, бо саме з Азії вийшла більша кількість релігій. І християнство, окрім протестантства.

Мистецький світ – це Європа. Тут мистецькі досягнення можна перераховувати безкінечно», – розповів пан В’ячеслав.

208526020_544415629919419_7591239710991045182_n

Відповідно до задуму, згадані мініфігурки, які презентуватимуть континенти, мають виготовити майстри з Чернігівщини. Адже проєкт передбачає ще й рекламу Чернігівщини як талановитої і креативної області України. Щоправда, спершу буде оголошено конкурс, аби залучити майстрів, і вже потім втілюватимуть у життя кращі із запропонованих майстрами проєктів. До речі, до виготовлених об’єктів висуватимуть і вимоги – це розмір, матеріал, із якого фігурка має бути виготовлена, співвідношення її до людського зросту, тощо.

Проєкт передбачає також інтерактивний музей, який має бути збудований із сучасних матеріалів – бетону та скла. Будівля планується легкою і майже самоопалюваною від сонячної енергії.

«Експонати будуть обов’язково з QR-кодами, аби люди мали змогу дізнатися якомога більше інформації. Або просто там буде вона виводитися, або можна почитати у своєму смартфоні. І там така концепція, що завдяки сучасним технологіям можна опинитися у вирі того часу – просто посеред бою, який тут відбувався, або посеред холери, яка тут панувала, або коли спалювали Носівку – а це було двічі, повністю з усім населенням. Такі музеї є в різних країнах», – повідомив В’ячеслав Ворошилов.

Для відвідувачів працюватиме і кафе, в якому братимуть плату за час.

«Це працюватиме так: я прийшов, оплатив час і в моєму доступі є послуги. Наприклад, варення може стояти, печиво лежати, чай, кава. Тобто той набір послуг, який входить у оплату. І я роблю, що хочу – граю в настільну гру, танцюю на інтерактивному килимку чи співаю караоке або читаю книжку. Буккросинг також передбачається – щоб привернути увагу людей до книжок», розказав директор Носівського будинку культури.

І головною окрасою локації буде сухий фонтан, який вмикатимуть, коли всі заходи у «Світі на долонях» будуть проведені.

Проєкт доволі великий, амбітний і затратний.

209439238_998472367564732_6854162944034944947_n

«Реалізацію його ми бачимо тільки за рахунок виграного гранту. У місцевому бюджеті на це немає грошей, хоча якщо ми десь потрапимо в струмінь, то голова громади не відмовить оплатити відсоток, який там буде зазначений.

Ми розраховуємо на міжнародні гранти, бо проєкт передбачає популяризацію і світового надбання», – сказала Людмила Антонович, начальник відділу культури і туризму Носівської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Піаніно, що грає музикою води, та дерево вічної молодості: в громаді на Чернігівщині хочуть реалізувати цікаві проєкти

Автори проєкту також сподіваються на допомогу якогось небайдужого мецената.

«Можливо, якийсь меценат дізнається і схоче підтримати», – сподівається пан В’ячеслав.

До речі, завдяки втіленню в життя задуму вдасться створити робочі місця для жителів Носівки.

«Потрібні будуть охоронці, двірник, який прибиратиме територію, наглядач за музеєм, який зможе вмикати і вимикати інтерактивні функції, потрібен буде працівник і в кафе. Тож до 5 робочих місць точно буде створено», – прогнозують автори проєкту.

До речі, автори раніше думали, що простір «Світ на долонях» працюватиме тільки в теплу пору року, а потім збагнули, що локацію можна ефективно використовувати і взимку. Наприклад, можна влаштовувати конкурс зимової скульптури чи крейзісніговика.

Креативні носівчани вигадують такі проєкти і шукають шляхи їх реалізації не випадково. Ними рухає бажання створити найкращу громаду не тільки на Чернігівщині, а й в Україні.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button