Культура

У Чернігові був свій Азаров: історія про керівника міста в період нацистської окупації

Не так давно в Україні був прем’єр-міністр Микола Азаров – колоритний персонаж, щоправда, зі знаком «мінус». Особливо він запам’ятався тим, що перекручував українську мову, як міг. Тож усі казали, що він розмовляє своєю мовою, «азірівською».

Між тим, виявляється, що прізвище Азаров в Україні доволі поширене. Навіть свого часу в Чернігові був свій Азаров, щоправда, Євген Іванович. Про нього збереглося зовсім мало інформації.

За словами чернігівського історика Максима Блакитного, Євген Іванович Азаров був старостою Чернігова та начальником слідчої поліції, тобто керівником міста під час нацистської окупації в роки Другої світової війни.

«Відомо, що він – росіянин, офіцер царської армії. До війни був бухгалтером і жив у будинку-музеї Михайла Коцюбинського», – розповів Максим Блакитний.

Є припущення, що пан Азаров мав причини недолюблювати радянську владу, тому й пішов на співпрацю з німцями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час акції «Переможна ВЕСНА» в селі Блистова зібрали понад 10 тисяч гривень на потреби ЗСУ

«Також відомо, що у листопаді 1941 р. міський староста Євген Іванович Азаров запропонував Степану Гавриловичу Баран-Бутовичу, місцевому археологу й історику-краєзнавцю, очолити відділ освіти та культури Чернігова. Адже Азаров і Баран-Бутович були близькими знайомими, у минулому часто грали разом у оркестрі. Ймовірно, Баран-Бутович пристав на цю пропозицію, бо й сам зазнав репресій у 1930-х, то також, м’яко кажучи, не був у захваті від окупаційної радянської влади», – пояснив історик.

Більше відомостей про чернігівського Азарова та його подальшу долю немає. Але можна припустити, що після поновлення радянського панування в Україні майбутнє цієї людини не було радісним.

Спілкувалась Ірина Осташко

Фото ілюстративне, з інтернету

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button