Культура

У Чернігові презентували виставку ікон

27 липня у Чернігівському художньому музеї відбулось відкриття виставки іконопису до 1030-річчя хрещення Руси-України. Під час заходу виступив настоятель Катерининської церкви отець Роман.

Цьогоріч 27-28 липня наша держава широко відзначає 1030-ліття впровадження на вітчизняних теренах християнства святим рівноапостольним князем Володимиром. Це ювілейне свято з особливою силою та в усій багатогранності відображує духовне значення цієї незабутньої і величної події для нашого народу й України загалом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Валу відкрилась виставка у стилі фолк арт

Вплив святого благочестя православної віри посприяв об’єднанню князівств в єдину державу, припиненню міжусобиць. Неможливо уявити, як би розвивалась Київська Русь – її державність, духовне життя, її культура, – якби в 988 році вона не прийняла християнство. Цим самим Давня Русь закріпила і розширила свої зв’язки з багатьма європейськими державами, насамперед із Візантією і Болгарією. Таким чином, увійшла в коло передових держав світу, зайнявши в ньому справедливо рівноправне місце та підняла свій міжнародний авторитет.

Благодатна сила та небесне пристояння, молитви святих угодників Божих завжди були опорою в житті українського народу. Протягом усієї 1030-літньої історії православного християнства України-Руси у всіх скорботах і радісних обставинах люди звертались із молитвою до Небесних угодників Божих.5b5b586b7bbf4_resized

Особливе піднесення відчувають віруючі, прохаючи про заступництво у наших болях та немочах перед іконами Ісуса Христа та Пресвятої Богородиці, святих апостолів, отців церкви, великомучеників та тисяч тих інших святих, котрі осяяні сяйвом божественної слави.

Православна ікона – унікальний духовний феномен, що органічно поєднує у собі якості твору мистецтва й священного зображення.

Презентовані на виставці пам’ятки демонструють загальну еволюцію українського іконопису протягом кількох століть. Значна частина творів передає специфіку українського мистецтва доби бароко – одного з найяскравіших періодів історії української культури. Пам’ятки професійного іконопису експонуються поряд із творами народних майстрів, що дасть змогу відвідувачам побачити варіативність підходів до вирішення традиційних християнських сюжетів.

Ще статті по темі

Back to top button