Культура

У Чернігові відбудеться фестиваль монументального мистецтва

Після тривалої карантинної паузи культурне життя Чернігова “вибухне” новою масштабною подією. 14,15 та 16 травня в місті відбудеться фестиваль “Перезавантаження”, присвячений монументальному мистецтву. Як, ким та коли створювалися мистецькі об’єкти у публічному просторі Чернігова? Чому в Україні саме зараз постало питання щодо їх збереження та власне у чому їхня цінність? Усе це обіцяють розказати та показати учасникам нового фесту.

Зразки монументального мистецтва другої половини ХХ ст. збереглися у багатьох районах Чернігова. До недавнього часу мало кого хвилювало збереження мозаїк, вітражів, фресок та інших елементів, якими активно оздоблювали публічний простір декілька десятиліть тому. Проте реновації, які останнім часом відбуваються у місті, побудили і дискусію щодо подальшої долі цих об’єктів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захисники монументалізму: як у Чернігові рятують унікальні мозаїки

У 2019 році утворилася волонтерська спільнота “Чернігів монументалізм”. Її учасники та учасниці працюють над вивченням, збереженням і популяризацією монументальної спадщини міста, вони ж і виступили з ідеєю організовувати перший в Україні фестиваль монументального мистецтва “Перезавантаження”.

“Перезавантаження” — тому що ми б хотіли відійти від стереотипів про “радянськість” цих робіт та показати їх у іншому світлі, — розповідає організаторка фестивалю Олена Загребіна. — Ми маємо у Чернігові особливу ситуацію: у нас збереглися монументальні роботи відомих на загальноукраїнському рівні митців, цікавих місцевих художників, проте про це мало хто знає. Сьогодні ми по краплинах збираємо інформацію про ці роботи, час та історію їхнього створення, авторів. Інколи це схоже на захоплюючий детектив, і часто нам і самим не віриться, наскільки неймовірні стаються знахідки. Усім цим багажем знань і відкриттів ми б хотіли поділитися з учасниками фестивалю”.

“Перезавантаження” — це подія для широкої аудиторії, де буде цікаво і дорослим, і дітям — розповідають організатори. Базовою локацією фестивалю стане Художній музей ім. Г. Галагана. Тут розміститься експозиція, відбуватиметься лекторій, кінопоказ та майстер-класи з виготовлення мозаїки.

Експозиція буде містити унікальні експонати, зокрема ескізи монументальних робіт. Зібрати ці речі було непросто, розповідає Олена Загребіна. Наприклад, 6 ескізів панно “Дерево життя” на колишньому ресторані П’ятницький надали родичі київського художника Іллі Толкачова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Чернігів монументалізм» створює унікальну бібліотеку з рідкісними виданнями (Відео)

“Дерево життя на П’ятницькому було довго закрите банером. Коли ми почали збирати інформацію по чернігівському монументалізму, то довго не могли дізнатися, хто ж взагалі був автором цієї роботи. Врешті мій колега згадав, що це був Ілля Толкачов, проте його вже, на жаль, не було в живих. Через Київ ми зв’язалися з родичами, вони підтвердили авторство та надали для виставки чудові збережені ескізи роботи. Спеціально для фестивалю ми виготовили великий макет одного з ескізів, тож відвідувачі добре зможуть роздивитися усі деталі”.

Подивитися на це панно віднедавна можна і вживу — учасникам спільноти вдалося зв’язатися з власниками будівлі, і ті зняли з “Дерева життя” банер. Ще одним досягненням активістів стало надання мозаїці на палаці Культури імені Радченка охоронного статусу. Практичні та юридичні питання збереження подібних об’єктів — одна з тем для обговорення на лекторії фестивалю. У якості спікерів до Чернігова приїде чимало цікавих гостей. Це Інга Леві, кураторка відновлювальних робіт на фонтані “Зорі та сузір’я” та на Київському центральному автовокзалі; Дмитро Соловйов, керівник facebook-спільноти Ukrainian Modernism; Ксенія Кравцова, режисерка, співзасновниця фонду збереження культурної спадщини Ади Рибачук та Володимира Мельниченка (АРВМ); історикиня Поліна Байцим, Женя Моляр та Леонід Марущак, учасники ініціативи ДЕ НЕ ДЕ з вивчення та збереження монументально-декоративного мистецтва в Україні.

“Програма фестивалю досить насичена. Будуть і екскурсії містом, і кінопокази, і музичний перформанс. Ми також презентуємо туристичну карту, де буде міститися інформація про цікаві монументальні об’єкти Чернігова. Тож наші гіди за бажанням зможуть включати їх у свої маршрути”.

Учасникам фестивалю також презентують монументальне оздоблення Палацу урочистих подій та унікальну дерев’яну роботу Івана-Валентина Задорожного “Криниця Коцюбинського” у музеї Коцюбинського. У програмі також передбачене поспілкування з художниками-монументалістами, дискусійна платформа, презентація бібліотеки Сhernihiv Мonumentalism, створення мозаїчного Монумент-саду у дворі Художнього музею Галагана та багато інших активностей. Більше про майбутню подію можна дізнатися на сайті “Перезавантаження”.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button