Культура (Вiдео)

«Чернігів монументалізм» створює унікальну бібліотеку з рідкісними виданнями (Відео)

Учасники спільноти «Чернігів монументалізм» започаткували збір літератури для тематичної бібліотеки. Саме вона стане частиною просвітницької роботи, яку проводить спільнота паралельно зі збереженням і дослідженням об’єктів монументального мистецтва.

«З огляду на те, що вже майже рік ми займаємося вивченням саме монументального мистецтва, монументальне мистецтво – це тільки частина цієї бібліотеки, тобто в нас, як ви знаєте, «Жива шафа» – це велика бібліотека. В ній багато різних книжок. А також буде певна секція, присвячена монументальному мистецтву», — Олена Загребіна, координаторка спільноти «Чернігів монументалізм», засновниця проєкту «Жива шафа».

Бібліотека спільноти постійно поповнюється рідкісними книжками. Їх купують і на вторинному ринку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мозаїка на палаці культури: чернігівські активісти стали на захист пам’ятки монументалізму

«Ми хотіли б отримати книжки з іноземним досвідом монументального мистецтва. Але, на жаль, на вторинному ринку вони відсутні. Тому це є невеличкою проблемою. Зараз наша бібліотека нараховує близько 20 експонатів. Це і книжки, і статті з інтернету, які ми просто роздруковуємо», — Дмитро Сіліч, учасник спільноти «Чернігів монументалізм», краєзнавець.

Спонсорів спільнота не має. Усе роблять власними силами. Наразі планують придбати унікальну книгу Євгена Нікіфорова. Для цього відкрили збір коштів.

«Книга видавництва «Osnovy Publishing», «Decommunized: Ukrainian Soviet Mosaics», тобто декомунізовані радянські українські мозаїки. Ця книга видана у 2017 році. ми звернули увагу, що наклад майже закінчується. Її вартість обчислюється чотиризначною сумою. Це дуже дорога книжка. Чому ця книга для нас цікава? Бо це своєрідний підсумок української радянської мозаїки. В ній зібрані найкращі приклади мозаїки радянських часів, які були на обєктах як житлових, так і промислових», — Дмитро Сіліч, учасник спільноти «Чернігів монументалізм», краєзнавець.

Бібліотеку почнуть облаштовувати, коли назбирається достатня кількість книжок. Планують урочисте відкриття. Зараз же література зберігається в учасників спільноти «Чернігів монументалізм». Одна з книжок присвячена Ужгороду. Тут можна побачити весь комплекс рішень оформлення архітектурного простору міста на прикладі одного обласного центру. Про Чернігів такої літератури раніше не видавали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Носівці «живе» молодший брат бориспільського Ікара

«Але якщо ми візьмемо такі книжки, тобто фотоальбоми, то побачимо приклади монументального мистецтва. Наприклад, мозаїка біля входу до ресторану «Дружба», або тут побачимо вітраж, який зараз теж не зберігся», — Дмитро Сіліч, учасник спільноти «Чернігів монументалізм», краєзнавець.

Такі книжки допомагають вивчати, як змінювався життєвий простір людей із роками.

«Те, що ми бачили в 70-х роках, зараз уже не існує. Чим відрізняється, що тоді в архітектурні комплекси закладалася робота художника. А от саме 70-80-ті роки… завдяки цьому комплексному підходу, наприклад, у будівлях були навіть сади, тобто була така утопія, що частково реалізувалася», — Олена Загребіна, координаторка спільноти «Чернігів монументалізм», засновниця проєкту «Жива шафа».

Працюватиме бібліотека в режимі читального залу. Потрапити сюди зможе кожен охочий. Вона розташовуватиметься в приміщенні творчої платформи «Жива шафа» – у відділі сучасного мистецтва Художнього музею імені Григорія Ґалаґана.

«Отут, за стінкою, знаходиться наша бібліотека музейна, і ми можемо створити бібліотечний простір. В «Живій шафі» буде шафа бібліотечна для монументального мистецтва. Буде добре, коли діти приходитимуть і бачитимуть описи цих мозаїк, вітражів», — Юрій Ткач, директор Чернігівського обласного художнього музею ім. Г. Ґалаґана.

До того ж у закладі мистецтва зберігаються врятовані мозаїка «Материнство» та панно «Давній Чернігів». Їх планують експонувати вже у жовтні. До цієї ж виставки увійдуть тематичні ескізи та література. Планують провести зустрічі з монументалістами.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button