Культура

У Чернігові відновлюють Фестиваль документального кіно

Фестиваль Docudays UA у Чернігові проводили регулярно, але торік через локдаун він не відбувся. Натомість цьогоріч організатори доклали зусиль, аби цікаві фільми чернігівці все-таки побачили. Завдяки онлайн-кінотеатру Docuspace є можливість транслювати фільми не лише офлайн, а й онлайн. Саме це і дало можливість провести цьогорічний фестиваль. Тож буде багато сеансів онлайн і кілька офлайн, які проведуть із дотриманням умов «червоної» зони.

«Відбуватиметься фестиваль з 1 по 11 грудня. Тобто сеанси розпочинаються вже завтра. Більшість із них закриті, тобто для якихось конкретних колективів. Але взагалі ми відкриті, за бажання можемо провести додаткові сеанси. Буде п’ять відкритих сеансів для будь-кого в онлайн-режимі.

У Чернігівському обласному молодіжному центрі відбудуться чотири сеанси. Вони для школярів у закритому режимі, бо від учнів не вимагають сертифікатів про вакцинацію.

Усі фільми, які транслюються в Docudays, – авторські, зняті минулого року або нинішнього. Вони весною пройшли спеціальний кіноконкурс на правозахисну тематику. Потім влітку їх транслювали в Docu/Клубах. Це такі клуби документального кіно, що існують по всьому світу. В нас на Чернігівщині їх шість. Ці авторські фільми більше ніде побачити неможливо, хіба що в Каннах чи на якихось інших великих подіях. Ці фільми в більшості своїй короткометражні. Хоча є й півторагодинні», – у коментарі для ЧЕline зазначила Ольга Палькова–Свірчевська, координатор проєкту в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Весільні, сюжетні та незвичні: в музеї на Чернігівщині зібрали унікальну колекцію рушників

За її словами, тематика фестивалів різноманітна. Цього разу головний акцент зроблять на темі здоров’я та праві людини на відновлення.

«Ситуація з ковідом наразі залишається актуальною. І є чотири фільми, присвячені саме цій тематиці. Один із них – про 76 днів локдауну в Ухані. Є фільм «Колектив», який розповідає, як під час пожежі постраждала частина колективу однієї фірми, як вони відновлювалися, відроджувалися після цієї ситуації. Є фільм про те, як люди вдосконалюють своє тіло за допомогою різних високотехнологічних медичних засобів. Також щороку представлені фільми на молодіжну й інклюзивну тематику. Завжди є тематика біженців, гендерної рівності. Цьогоріч дуже популярний фільм «Невидимі» – про пологову травму і пологи. Адже ця проблема залишається, вона не залежить від країни і соціального статусу. Також дуже популярний фільм «Мій інший син» про хлопчика з синдромом Дауна, як батьки приймають свого інакшого сина. Також буде фільм про кур’єрів, які в 2020 році в період локдауну стали таким собі містком життя для багатьох людей, зачинених удома», – розповіла Ольга Палькова–Свірчевська.

Спілкувалась Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button