Культура

У фотоконкурсі пам’яток культури для Вікіпедії обрали найкраще фото Чернігівської області 2021 року

Переможцем номінації «Найкраща фотографія Чернігівської області 2021» в українській частині найбільшого у світі міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» світлина Троїцько-Іллінського монастиря в Чернігові. Автор фото — Олександр Арендар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири сходження на дзвіницю і пошук ідеального світла: автор фотографії, що ввійшла до десятки кращих у Вікіпедії, розповів історію її створення (Відео)

Художність світлини підтверджують схвальні відгуки журі. Наталія Шестакова, фотографиня, мандрівниця та членкиня журі, прокоментувала так: «Дуже приваблива презентація пам’ятки в природному середовищі, що вдало демонструє особливості ландшафту. Ніжне вечірнє освітлення й осінні кольори створюють ліричний і щемливий настрій прощання та умиротворення, відображаючи духовний стан монахів, які колись створили та наповнювали життям монастир».

Мета конкурсу «Вікі любить пам’ятки» — отримати фотографії всіх пам’яток культурної спадщини світу під вільною ліцензією для ілюстрування ними Вікіпедії — вільної енциклопедії, яку щодня переглядають мільйони людей з усього світу. А також привернути увагу українців до культурної спадщини, пізнати забуті та маловідомі сторінки своєї історії.

За час проведення конкурсу учасники сфотографували 1453 пам’ятки Чернігівщини, що становить лише 20% загальної кількості об’єктів у списку пам’яток області — 6961. Цього року конкурсанти завантажили 1159 фотографій 586 пам’яток (із них 141 — вперше завантажена на конкурс). У 2021 році фото пам’яток Чернігівської області подали на конкурс 29 учасників, а всього з 2012 року у номінації взяли участь 317 авторів.

Пресслужба ГО «Вікімедіа Україна» 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button