Суспільство (відео)

Чотири сходження на дзвіницю і пошук ідеального світла: автор фотографії, що ввійшла до десятки кращих у Вікіпедії, розповів історію її створення (Відео)

Фото морозного ранку біля Троїцько-Іллінського монастиря увійшло до десятки світлин пам’яток культури України 2020 року. Його автор – чернігівський фотограф Андрій Казун. Він розповів, що для того, аби зробити цю світлину, довелося виїздити на зйомку щонайменше чотири рази. Стільки ж було і підйомів на дзвіницю.

«Вдавалися звичайні сюжети, сіренькі. Небо не таке, сонце не таке. Взимку сходить сонце о 8-й годині. О 8.30 навіть. А дзвіниця відкривається о 9.30. Якраз сонце вже сходить. І була задумка навіть цікавіша, ніж вдалося. Я шукав охоронців, які відкрили б мені цю дзвіницю. Зрештою мені відкрили ще без монахинь, які там. Дякую, що пішли назустріч», — Андрій Казун, фотограф.

Раніше це фото з´являлося на чернігівських календарях та в соцмережах. А от «Вікі любить пам’ятки 2020» став першим конкурсом, у якому вона брала участь. Андрій Казун каже, що перемога стала неочікуваною. Адже оголошення переможців затягнулося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська фотограф розповіла про новорічні фотосесії

«Ну, взяв участь, спортивна цікавість. І те добре. І десь у 20-х числах грудня приходить повідомлення від одного з членів журі, щоб заповнив анкету переможця. Мені сказали, що через карантин підбиття підсумків затяглося до трьох місяців, але карти не розкрили. Я думав, що якщо призове місце, то лише в області. Але що до десятки кращих – не очікував. Були подив і радість», — Андрій Казун, фотограф.

Кожна пейзажна зйомка фотографа – це ціла наука. Перед виїздом на локацію він вивчає карту, розміщення об´єкта зйомки, досліджує хід руху сонця, де воно сходить і сідає, а також дізнається прогноз погоди.

«Це теж не 100% гарантія, бо можна не отримати того «смачного» світла, що зробить картинку дуже цікавою», — Андрій Казун, фотограф.

За словами фотографа, приблизно 60% зйомки займає саме підготовка до неї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото чернігівського фотографа визнане однією з кращих світлин пам’яток минулого року

«Це план. Куди стати, звідки знімати, куди піти, що подивитися. А коли приїжджаєш на локацію, то, безумовно, виникають нюанси, які вносять свої корективи. Те саме світло, те саме сонце. Можливо, щось змінилося. Десь машина стоїть, ще щось. А відсотків 40 – це експромт. Буває, що експромти більше вистрілюють і вдається цікавіше», — Андрій Казун, фотограф.

На життя Андрій Казун, які і більшість фотографів, заробляє портретною, сімейною зйомкою, виконує різноманітні замовлення. А от макро- та мікрозйомку називає своїм хобі. Неабияк подобаються пейзажі. Саме ці види діяльності дають йому змогу відпочити та натхнення. Багато що залежить і просто від настрою або ситуації. Черпає натхнення і з творів відомих світових художників.

«Коли придивляєшся, вивчаєш, як хто працював, як творив Колористика, сюжети, пейзажі, емоції. Спілкування з людьми дуже надихає. Навіть просто коли містом ідеш. Коли робиш хороший кадр, то виникає азарт і радість, як у дитини», — Андрій Казун, фотограф.

Андрій Казун розповів, що вперше познайомився з фотографією в дитинстві, коли ще знімали на плівку. У дорослому віці він зробив це своїм хобі. А шість років тому воно переросло у професію. Навчався цій справі на вебінарах і майстер-класах. Знання черпав звідусіль. А набуті в дитинстві художні навички допомагають йому робити гарні кадри та бачити сюжет.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button