Культура

У музеї на Чернігівщині зберігається колекція колись популярного жіночого одягу – плахт (Фото)

У фондах Чернігівського історичного музею імені В. Тарновського зберігається дуже багато цікавих експонатів. Особливе місце серед них займає колекція тканих плахт, що налічує 83 одиниці як цілих речей, так і фрагментів, що датуються кінцем ХVIII – початком ХХ ст.

Плахта – одяг, що складається з двох довгих (до 180 см – повна плахта) полотнищ завширшки до 50 см, на дві третини зшитих між собою краями. Носили її, склавши удвоє зашитим кінцем під низ. Другий, не до кінця зшитий кінець, лягав на нижній, його крила розходилися, прикриваючи жіночу постать із боків. Плахту закріплювали на талії поясом, спереду одягали запаску. Відомі джерела надходження вказують на широке побутування цього виду поясного жіночого одягу по всій Чернігівщині. На початку ХХ ст. плахта втратила свою популярність, її заступила спідниця.

Оскільки плахту могла виткати не кожна жінка, їх купували. Дорога, ткана перебором, повна плахта була не всім доступна, тож виготовлялися ще й неповні плахи. Вони були удвоє коротшими з повністю зшитими полотнищами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині є ставок для спортивної та любительської риболовлі

Матеріалом для виготовлення плахт слугували вовняні, кустарного виготовлення нитки, фарбовані у червоний, малиновий, синій, чорний колір. Давні плахти могли ткатися на лляній основі, а декоративні мотиви натикалися вовняними, інколи – шовковими та бавовняними нитками. Із середини ХІХ ст. набули поширення фарбовані синтетичними барвниками вовняні фабричні нитки (гарус).

Характерною особливістю декору плахти є її картатість. Клітки утворювалися перетинанням різноколірних орнаментальних смуг основи та піткання.

У ХХ ст. плахти стали предметами сценічного вбрання. Осередком їхнього виготовлення була артіль (із 1961 р. – фабрика) імені 8-го Березня у селищі Дігтярі Срібнянського району, де для хорових і танцювальних колективів традиційними техніками на механізованих верстатах вироблялися як повні, так і неповні (суцільні) плахти.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівський історичний музей ім. В. Тарновського

Ще статті по темі

Back to top button