Культура

У ніжинській «Поштовій станції» презентували портрети Гоголя

До річниці від дня народження Миколи Гоголя у відділі «Поштова станція» Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського відкрилась виставка портретів Миколи Гоголя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині свідками молодят стали Гоголь і Солоха

Незадовго до відкриття музею «Поштова станція», у 1988 році, ми отримали безцінний подарунок від нащадків жителя Москви Р. Лінінга – книгу «Портреты Н.В.Гоголя» 1909 року видання. Книга виконана та видана художньою фототипією К. Фішера у Москві. Як свідчить дарчий напис, Лінінг заповів цей альбом Гоголівській виставці, що діяла на залізничній станції Ніжин, ще 26 серпня 1941 р. На момент надходження виставка вже не існувала, тому альбом передали до Ніжинського краєзнавчого музею. Він знайшов своє постійне місце в експозиції «Ніжинська поштова станція». На цій станції Микола Гоголь неодноразово зупинявся під час своїх подорожей.

Мета такого зібрання портретів Миколи Гоголя – дати якомога точніше відтворення іконографії письменника. Тому на чільному місці в альбомі представлені портрети мальовані з натури, про які збереглися більш-менш документальні свідчення. Портрети – малюнки, ескізи, карикатури, зроблені сучасниками М.Гоголя: актором П. Каратигіним, художниками Олексієм Венеціановим, Федором Моллером, Олександром Івановим тощо, які особисто спілкувалися з письменником і могли найбільш точно та правдиво відтворити його образ для наступних поколінь. На цих портретах можна побачити, як із роками змінюється не лише зовнішність, а й характер письменника.

Крім портретів, представлених у вищезгаданому альбомі 1909 року, на нашій виставці ми показуємо репродукції нових знахідок – рідкісних маловідомих портретів Миколи Гоголя. Серед них – недавно віднайдений малюнок, зроблений Тарасом Шевченком 16 грудня 1839 р. на літературному вечері у Миколи Прокоповича, який зберігався в родині сестри Гоголя.

Джерело: Nezhatin

Ще статті по темі

Back to top button