Культура

У ногу з часом: українських гетьманів можна зустріти в інтернеті

Сучасні гаджети розширюють можливості для популяризації нашого славетного минулого. Особливо це актуально в час пандемії, коли багато хто відкладає туристичні вояжі до спокійніших часів.

Натомість навіть у час суворого карантину музейні працівники та співробітники різних національних заповідників не сидять склавши руки, а наполегливо працюють. Зокрема, роблять усе можливе, аби історичні надбання стали ближчими до інтернет-користувачів.

Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» в такій роботі також не пасе задніх. Зокрема, не так давно тут зняли відео «Гетьманські палаци Івана Самойловича», у ньому йдеться про гетьмана Івана Самойловича, який керував державою впродовж 15 років.

Про роботу над цим відео і подальші перспективи журналісту ЧЕline розповіли автор відеолекції Каріна Солдатова та науковий співробітник заповідника Наталія Сушко. 

Чому виникла ідея створити таке відео?

15 січня – день народження гетьмана Івана Самойловича. Щороку Національний заповідник «Гетьманська столиця» проводить заходи до цієї дати. Цьогоріч було ухвалене рішення підготувати відеолекцію. Щоб привернути увагу до визначної постаті української історії, вирішили показати саме сюжет про палаци гетьмана. Здебільшого туристи асоціюють історичних діячів із певними пам’ятками. Наприклад, турецьких султанів із величним палацом у Стамбулі, французьких королів із розкішним Версалем чи польських королів із чудовими палацами у Варшаві. Такою була й наша мета. Щоб люди запам’ятали Івана Самойловича, вони мають уявляти, де він жив. Наприклад, подивилися відео про І. Самойловича – і виникла ідея, як із користю провести свій час на вихідних, тобто приїхати на екскурсію до Батурина.

Чи знімали щось подібне раніше?

2020 рік вніс свої корективи в життя Національного заповідника «Гетьманська столиця». В умовах нових реалій ми зробили все, щоб не втратити зв’язку з нашою аудиторією, тож почали активно опановувати різні інтернет-ресурси. Це гарна можливість постійно мати зв’язок із шанувальниками історії, потенційними відвідувачами заповідника. Невдовзі буде рік, як ми заснували канал Національного заповідника «Гетьманська столиця» на Ютубі. Двічі на тиждень наповнюємо його відеоконтентом. На нашому каналі можна переглянути відеоекскурсії об’єктами заповідника, а також відеолекції – сюжети про гетьманів та історію Батурина, столиці гетьманів. А ще започаткували рубрику «Новини», яка інформуватиме про всі події заповідника. За цей час підготовлено та відзнято 53 відеосюжети, з них – 6 відеолекцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Генетичне свято обрядовості: на стародавню чернігівську щедрівку зняли кліп (Відео)

Як готувалися до зйомок?

Постать гетьмана Івана Самойловича та його діяльність входять до кола наукових інтересів автора відеолекції Каріни Солдатової. Вже понад п’ять років вона проводить дослідження із цієї теми як науковий співробітник у Національному заповіднику «Гетьманська столиця». Збирає інформацію про життя гетьмана в бібліотеках та архівах України. Окрім цього, колеги із заповідника та археологи з Чернігова досліджують забудову гетьманської столиці. Вони вже опублікували багато інформації про житла гетьманів у Батурині.

Відеолекцію відзнято та змонтовано науковим співробітником заповідника Наталією Сушко. Вона є модератором офіційної сторінки заповідника в Ютубі.

Чи буде продовження?

Так! Ми плануємо і надалі знімати та викладати відеолекції та відеосюжети. Вже розробили план відеолекцій на рік. У нас безліч гарних ідей, маємо багато цікавих досліджень, то будемо відкривати історичні таємниці, популяризуватимемо любов до української минувшини та пропагуватимемо україномовний контент.

Ми доступні і в Ютуб, і в мережі Фейсбук, і в Інстаграмі. Нас легко знайти за офіційним логотипом. Тож будемо раді бачити нових підписників на офіційних інтернет-сторінках заповідника.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button