Культура

У палаці Кирила Розумовського відкрилася виставка до Дня Гідності та Свободи

До Дня Гідності та Свободи, для вшанування всіх захисників української державності в палаці гетьмана Кирила Розумовського відкрилася постійно діюча виставка з однойменним полотном «Пилип Орлик. Шлях гетьмана». 

Про це повідомляють у національному заповіднику «Гетьманська Столиця».

«Не вперше в історії України прагнення її народу жити у вільній країні наштовхується на лютий опір із боку росії, яка впродовж століть знищувала нашу історію, мову та культуру. Серед плеяди відомих борців за українську незалежність вагоме місце займає український гетьман Пилип Орлик. 

Українська справа була істинним сенсом життя видатного політичного, державного та військового діяча, упорядника першої української Конституції Пилипа Орлика. Понад 300 років тому він став першим політичним емігрантом, який формував у Європі антимосковську коаліцію. Століттями цей період історії замовчували, а Пилипа Орлика, його родину, прихильників представляли зрадниками. Осмислення ролі та значення особистості Гетьмана, його спадщини є особливо актуальними нині», – йдеться в повідомленні.

Із метою донесення до сучасного покоління об’єктивної інформації про доленосні події в Україні початку ХVІІІ ст. ми докладно розказуємо про шлях гетьмана Пилипа Орлика через мистецтво. Шлях українського гетьмана правдиво розкриває художнє полотно «Пилип Орлик. Шлях гетьмана». Картина постала завдяки задуму істориків заповідника, які підготували наукову концепцію, задяки неоціненній підтримці благодійників і неймовірному таланту знаного художника в сучасному мистецькому просторі України Олеся Солов’я.

Масштабне полотно «Пилип Орлик. Шлях гетьмана» стало надбанням фондової колекції заповідника завдяки благодійникам: Євгену Суру, українському меценату, засновнику Благодійного фонду «Спадок Гетьманщини», Олександру Савруку, декану Києво-Могилянської бізнес-школи, Едуарду Шевченку, уродженцю Батурина, Миколі Тереху, багаторічному співробітнику Національного заповідника «Гетьманська столиця», члену Національної спілки краєзнавців України.

«Відкриття виставки відбулося у вузькому колі істориків, дослідників і мистецтвознавців. Перше знайомство з картиною провів художник Олесь Соловей та ідейні натхненники – історики заповідника. До нашої зустрічі онлайн доєдналася журналістка, перекладачка, магістр європейського ділового права зі Швеції Марина Траттнер», – пишуть на сторінці установи.

Ще статті по темі

Back to top button