Культура

Про війну, особисте й пережите: у Сновську з нагоди головного державного свята оголосять переможців конкурсу патріотичної поезії

Непрості часи та складні ситуації часто знаходять відгук у поезії, а війна тим паче. Тож цьогоріч твори учасників щорічного конкурсу патріотичної поезії імені Леоніда Тереховича, що традиційно відбувається у Сновську, просякнуті воєнною тематикою, болем втрат і незгасимою вірою в українську Перемогу.

Конкурс започаткований у 2017 році, одночасно з утворенням Сновської громади. До того ж, він відкритий, тому брати в ньому участь можуть поети з різних громад і регіонів України. Зокрема, в попередні роки були учасники навіть із Харківської та Дніпропетровської областей.

«Організаційні питання завше вирішує Сновська публічна бібліотека. До складу журі входять літератори, викладачі української мови та літератури і кілька наших місцевих депутатів, зокрема, цьогоріч долучився Павло Солодовник.

Раніше від учасників конкурсу вимагали дві патріотичні поезії. А цього року дозволяємо одну. Причому оцінювання традиційно відбувається так, що члени журі не знають імен авторів, а просто виставляють бали творам під певними номерами. Тільки після того, як виставлено оцінки й підраховано всі бали, оприлюднюють імена авторів», – зазначає Наталія Добненко, начальник відділу культури і туризму Сновської міської ради.

Є дві вікові категорії учасників: від 18 до 35 років і від 36 років і старші. Цьогоріч старші учасники виявилися активнішими. Бо в першій віковій групі – п’ятеро учасників, а в другій – п’ятнадцятеро. Також, за словами Наталії Добненко, цьогорічні поетичні твори дуже достойні. Багато – про нинішню криваву війну, особисті відчуття та пережите.

«Положенням про конкурс за перше місце передбачена премія – три тисячі гривень. Але у зв’язку з війною міська рада ухвалила рішення не фінансувати цю програму. Тож ми спершу оголошували, що конкурс буде без матеріальних винагород, просто вручимо дипломи. Наші принципові і патріотичні учасники поставилися до цього з розумінням, навіть писали мені, що головне – не гроші, а поділитися з іншими тим, що на серці.

Утім, Павло Солодовник вирішив особисто підтримати учасників. Переможці, які посядуть перше, друге чи третє місце у своїй віковій категорії, отримають від нього премії. Ми вдячні пану Павлу за таку підтримку», – наголошує начальник відділу культури і туризму Сновської міської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Воїни з Чернігівщини, які нині на передовій, просять про допомогу

Планується, що оголошення імен переможців конкурсу відбудеться урочисто, на одному із заходів з нагоди Дня Незалежності України.

«23 серпня, у День Державного Прапора, у нас у центрі міста відбудеться відкриття площі Героїв Небесної Сотні. І запланована церемонія підняття трьох прапорів – Державного, Сновської громади та Євросоюзу. Тож плануємо на мітингу з цієї нагоди, а також встановлення банера з фотографіями наших загиблих земляків-Героїв, оголосити переможців патріотичного літературного конкурсу», – розповіла Наталія Добненко.

І це ще не все. Бо в усі роки підсумком конкурсу було видання поетичних збірочок віршів учасників конкурсу. Цьогоріч традиція незмінна. Щоправда, є особливість – до збірки увійдуть вірші молодого земляка Артема Нагайченка, який, на жаль, віддав життя в боротьбі за Україну.

«Блокнот, до якого він записував свої поезії, залишився там, де Артем загинув. Чимало творів – у його телефонах, утім, рідним жоден із них ще не вдалося розблокувати. Але кілька поезій, які Артем опублікував у соцмережі, доступні. До того ж, його мама, до речі, дуже творча людина, яка також складає вірші, надала нам деякі роботи сина.

Вважати учасником конкурсу людину, якої вже з нами немає, й оцінювати твори неправильно. Але вірші його не мають загубитися. Тому вони увійдуть до збірочки», – пояснила пані Наталія.

Через місяць-півтора, коли збірочка побачить світ, відбудеться літературний вечір, на який запросять учасників конкурсу, переможців і, звісно, маму Артема Нагайченка.

Примірники нової поетичної збірочки будуть доступні в усіх філіалах Сновської публічної бібліотеки. Також буде можливість придбати книжку.

Наталія Добненко каже, що поетичні видання користуються популярністю у читачів, особливо, коли школярі вивчають літературу рідного краю.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button