Культура

У Седневі в садибі козацьких полковників провели Літню школу традиційної музики

Шоста Літня школа традиційної музики, яка пройшла у селищі Седневі на Чернігівщині, цього разу була наймасовішою.

Про це повідомила співзасновниця школи, культменеджерка Катерина Капра.

«Ми переймалися тим, що через коронавірусні історії люди боятимуться приїжджати на офлайн-події (хоча у нас тут все на свіжому повітрі і з дотриманням карантинних заходів) і не сподівалися, що буде такий величезний наплив охочих. Але всі місця закінчилися за перші три дні, і ця школа стала наймасовішою за весь час її проведення», — розповіла організаторка.

У школі слухачі вчилися автентичному співу та грі на українських традиційних музичних інструментах — скрипці, бубні і басолі (народній віолончелі). Уроки давали досвідчені професіонали. Заняття тривали від 3 до 6 годин на день.За її словами, якщо в 2019 році у школі навчалося 70 осіб (6 груп), то зараз їх було 88 (9 груп). Приїхали вони з різних областей України, а кілька чоловік — з Німеччини та Швейцарії. Це була, переважно, молодь, яка не має музичної освіти, але цікавиться традиційною музикою і хоче отримати певні навички з її виконання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині хочуть звести свою Ейфелеву вежу прямо в центрі міста

Капра додала, що школа проводиться на громадських засадах завдяки благодійним внескам. Гранту на це громадська організація «Культурно-мистецький проєкт «Рись» не має, отож шукає людей, які небайдужі до традиційної музики і можуть у майбутньому надавати фінансову допомогу

«Тому що попит на таке навчання більший, ніж ми можемо задовольнити своїми ресурсами», — зауважила співрозмовниця.

Вона додала, що Літню школу заснувала разом з Андрієм Левченком, бо їм дуже хотілося навчитись традиційній музиці, а таких можливостей для дорослих, які не готові йти в музичні навчальні заклади, просто не було.

У Седневі, на території садиби козацьких полковників і меценатів Лизогубів, Літня школа проводилася вже вдруге. Учасники приїхали на неї з родинами та друзями, мешкали хто в наметах, а хто — в готелі Будинку творчості художників. Працювала школа з 1 по 8 серпня, а на її заключний концерт, де слухачі демонстрували, чому навчилися, прийшло і приїхало більше сотні людей.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Укрінформ

Ще статті по темі

Back to top button