Культура

У Седневі відзначатимуть століття відомої художниці (Фото)

Герою України, лауреату чотирьох державних премій, художнику Тетяні Нилівні Яблонській 24 лютого виповнилося б 100 років.

Тетяна Нилівна багато років свого життя пов’язала з чудовими краєвидами Седнева. А в місцевому «Будинку творчості художника» вона почувалася ніби вдома. Це місце десятиліттями було джерелом натхнення художниці. Аби опинитися на хвилину на її місці, варто вийти «на пленер» – до парку або кам’яниці Лизогубів, до альтанки Леоніда Глібова над річкою Сновом.

З кожного із цих краєвидів Яблонська зробила десятки етюдів і пейзажів. «Літо», «Льон», величезний седнівський цикл, залишили нам Чернігівщину Яблонської. І в Закарпатті, і в Седневі Тетяна Нилівна зуміла зберегти свою манеру писати, наче з чистого аркуша. Перед глядачем на виставках щоразу поставала інша Яблонська. Ніби змінювалась сама суть людини».

Цілком справедливим було рішення Національної спілки художників України відкрити пам’ятник видатній художниці саме в Седневі. Голова спілки Володимир Чепелик якось зазначив, що й похованою вона хотіла бути в Седневі.

Ще статті по темі

Back to top button