Культура

У селі на Чернігівщині після Перемоги хочуть відкрити музей історії

У нашій області є села, в яких працюють музеї історії цих населених пунктів, міститься інформація про досягнення, видатних шанованих односельців і різні цікаві експонати. Натомість у селі Іржавець, що на Ічнянщині, про музей історії села наразі тільки мріють. Хоча ідею про його створення виношують уже кілька років.

Музей мали облаштувати в селі ще в 2021 році, але трішки не склалося, тож вирішено було завершити справу навесні 2022 року. Однак корективи в плани внесла війна. Тому задум знову довелося відкласти.

«Проєкт із музеєм наразі заморозили. Ми спершу хотіли знайти приміщення для нього в Будинку культури, а потім виникла думка викупити будинок в однієї людини і просто в тому будинку зробити музей. Тож він знаходився б і окремо від інших закладів, і гарно там усе облаштували б. Війна всі наші плани пересунула», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив староста Іржавецького старостинського округу Сергій Сирота.

За його словами, експонатів для музею назбиралося вже багатенько.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більше шести тисяч жителів Чернігівщини – мільярдери

«На День Ічні ще до великої війни ми представляли старостат, експонати ці виставляли. Серед них веретена, різні скрині, предмети побуту, дерев’яні колиски, багато рушників, хусток, вишиванок, картини є. У нашому селі були художники, тож люди чекають на відкриття музею, аби принести художні роботи.

Нині у старостаті кілька експонатів зберігаються, в Будинку культури, але переважно люди тримають експонати вдома, чекаючи, коли вже можна буде їх кудись принести», – пояснив Сергій Сирота.

Тож є сподівання, що після Перемоги давній задум у селі таки втілять у життя, бо наша минувшина заслуговує, щоб нею пишатися і популяризувати.

Спілкувалася Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button