Культура

У столиці Тунісу на виставці представили картини художниці з Чернігова (Фото)

Роботи української художниці із Чернігова Ярослави Бєлозор представили на виставці картин Les Voyageurs (Мандрівники) у столиці Тунісу, організованій туніською галереєю в партнерстві з паризькою організацією Association Culturelle Illimité

“Серед 18 художників, запрошених на туніську виставку, є картини представниці України  Ярослави Бєлозор, – уточнив куратор виставки туніський візуальний художник Ваді Мхірі (Wadi Mhiri).

За його словами, концепція цього проєкту полягає у тому, щоб забезпечити культурний обмін між молодими художниками Європи та Близького Сходу, зокрема, і в непрості часи пандемії.

“У той час, коли більшість західних країн закривають свої кордони для іноземців, обираючи безпеку, 18 молодих художників вирішили віртуально подорожувати світом і «заселяти його» не власною присутністю, а духовними та структурними цінностями”, – сказав Ваді Мхірі.

За його словами, вперше ця щорічна виставка відбулася у 2018 році в Парижі. Потім її демонстрували у Каїрі та Бейруті. Цього року – Туніс, а потім – Єгипет, Амман та Об’єднані Арабські Емірати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський гурт презентував кліп на свою нову новорічну пісню (Відео)

“Щороку мистецтвознавці та куратори виставки відбирають роботи молодих майстрів пензля та графіки, які можуть показати тенденції у розвитку мистецтва, взаємодію різних шкіл живопису. Цього року представлена й Україна”, — наголосив Ваді Мхірі.

У Ярослави Бєлозор класична манера письма, любов до масляного живопису мастихіном та пензлями, портретів та пейзажів. Вона два роки живе у Єгипті, який приваблює своїм яскравим колоритом.

“На мій погляд, у єгипетській та українській культурах та місцевій символіці є багато спільного. Наприклад символи, які зустрічаються у вишивці та розписах хною. Мені подобається відстежувати збіги та загальні риси таких різних культур. Можу додати, що ця країна надихнула мене активніше зайнятися енергетичним живописом, йогою та медитацією. Природно, це відображається у моїй творчості, що, за словами кураторів виставки, привернула їхню увагу до моїх робіт”, – каже Ярослава.

Любов до незвичайного дівчина успадкувала від свого батька, – відомого в Україні та за кордоном художника Олександра Бєлозора. Він є першим художником на теренах СНД, який почав малювати під водою. Для цього митець сотні разів занурювався в Чорне та Червоне моря, а також у Тихий океан.

Олександр Бєлозор був учасником багатьох мистецьких і спеціалізованих виставок в Україні та за кордоном. За створення картин на максимальній глибині чернігівський художник занесений до «Книги рекордів України» та «Книги рекордів Гіннеса».  На жаль, Олександр Бєлозор помер у віці 54-х років. Сьогодні дочка продовжує справу батька, хоч і в іншій манері.

Серед гостей виставки, які прийшли на урочисте відкриття у відому артгалерею Musk and Amber, були українські дипломати та члени української діаспори у Тунісі.

“В останні два роки у зв’язку з епідемією ковіду українські діячі культури не часті гості у Тунісі, – каже посол України в Туніській Республіці  Володимир Хоманець. – А тим часом ця країна має величезну історичну та культурну спадщину та здатна дати потужний творчий потенціал будь-якому діячеві мистецтва. Чудово, що на цій виставці досвідом обмінюються молоді художники, які своїми роботами вкотре доводять, що живопис – це мова, зрозуміла кожній людині. Сподіватимемося, що й інші художники слідом за Ярославою Бєлозор візьмуть участь у міжнародних виставках у Тунісі”, – наголосив Володимир Хоманець.

Він також уточнив, що посольство підтримуватиме всі ініціативи творчих діячів з України, спрямовані на співпрацю зі своїми колегами з Тунісу. Ну а сама чернігівчанка готується до наступної виставки, яка відбудеться в Каїрі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Укрінформ

Ще статті по темі

Back to top button