Культура

Унікальні експонати Козацької доби зберігаються в музеї у Прилуках (Фото)

Під час карантину стали модними віртуальні екскурсії музейними закладами. Не відстає й Прилуцький краєзнавчий музей ім. В.І.Маслова. У закладі зберігається чимало експонатів, зокрема ті, що належать до Козацької доби. Опис дистанційної екскурсії зроблений на сторінці музею в соцмережі.

Зокрема, зазначається, що експонати, які стосуються цієї доби, зберігаються в другій залі.

«Це посвята всім тим, хто був дотичним до становлення та сталості козацтва на Прилуччині – Богдану Хмельницькому, Івану Мельниченку, Петру Дорошенку, Дмитру та Андрію Горленкам. Тематична добірка експонатів дає можливість зануритися в світ сили та мужності, відваги й величного духу гетьманства та полковництва. А макети козаків із булавою посеред зали не дадуть сплутати цей період історії з будь-яким іншим. До речі, саме вони за версією проєкту «Музейне селфі» є улюбленцями спалаху фотокамер», – йдеться в дописі.

В експозиції представлено чимало цікавих експонатів. Наприклад, унікальна річ, яка свого часу була частиною колекції Галаганів – верхове сідло з золотим карбуванням гетьмана Лівобережної України Данила Апостола. До речі, саме Данило Апостол за материнським родом був рідним дідусем прилуцького святителя Іосафа Белгородського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прилуцька поліція встановила причетних до випалювання сухої трави осіб

Серед експонатів є предмети військової діяльності козаків, багато з них свого часу були частиною колекції Галаганів:

– ладівниця 1747 р. – предмет на кшталт сучасного патронташа, що містить зображення литавр, сурм, гармат і ядер. Її власником був прилуцький полковник Григорій Галаган;

– прохівниця-натруска з українським тризубом;

– пістоль козацький XVII ст.;

– салютні козацькі гармати XVII-XVIII ст., які прикрашали примаєткову територію палацу Галаганів у с. Сокиринці;

— стальна кіраса, на кшталт бронежилета;

— бронзова мортира (гармата);

— колчан для стріл, оздоблений дорогоцінними матеріалами;

— похідна козацька скриня, в якій містилися аркуші паперу та пера для написання листів.

Не можна пройти повз приголомшливе своїм виконанням мідного окладу Євангеліє XVIII ст., який виконане водночас із кількох матеріалів – металу, дерева й емалі в техніці карбування. Походить із Георгіївської церкви с. Іваниця Прилуцького повіту. Предмет релігійного спрямування зовсім не випадковий для цієї зали, адже козаки були дуже віруючими людьми.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button