АФІШАКультура

У музеї Коцюбинського відбудеться відкриття персональної виставки Надії Мартиненко

У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику М. Коцюбинського 28 серпня о 14:00 відбудеться відкриття персональної виставки знаної чернігівської мисткині Надії Мартиненко “Етнічні сакраменталії”.

Надія Мартиненко народилася у селі Товстоліс Чернігівського району на Чернігівщині. 3 1973 по 1975 рік навчалась в ізостудії Київського палацу «Жовтневий» (викладачі М. Родін, Г. Гуляєв, В. Забашта), з 1975 року – у Кримському художньому училищі ім. M. Самокиша на живописно-педагогічному відділенні, яке закінчила у 1979 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До Дня Незалежності України відкриється виставка «Заради майбутнього»

Процес пошуку та професійного становлення тривав до 2001 року, відколи твори H. Мартиненко вперше потрапили на одну із художніх виставок м. Чернігова. Наступні роки були досить плідними у її творчому житті. Результатом став вступ у 2005 р. до Національної Спілки художників України.

За цей період у художниці відбулася трансформація як свідомості, так і живописної мови. На зміну спокійного реалістичного напрямку прийшов світський, сучасний, колоритний живопис, який народжується з особливої здатності передачі душевних переживань та емоцій художниці. Краєвиди, міські пейзажі, жанрові композиції, натюрморти, жіночі образи, твори на філософську тематику — такий неповний діапазон художніх уподобань Надії Мартиненко.

Випробовуючи різні сучасні напрямки, художниця зберегла світосприйняття в межах фігуративного мистецтва. На полотнах цілком впізнається відображення «реального світу», але наголос скерований на відчуття кольору і форми. Її живопис відображає асоціативне сприйняття оточуючого світу через спогади і емоції художниці. У стилістичній мові відчутні сліди таких напрямків як імпресіонізм, постімпресіонізм та інші.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові відкриється персональна виставка Андрія Мордовця

Загадкові жіночі образи художниця інтегрує в картинне середовище за допомогою контрастів, світла і тіні, створюючи цікаві, живописні ефекти, а своєрідний філософський зміст художниця вбачає у створенні полотен на релігійну та національну тематику.
Усі полотна Надії привертають увагу своєю фактурністю та жвавою ритмікою кольорів, завдяки динамічному мазку мастихіна. Твори Надії Мартиненко є в приватних колекціях, музеях України та зарубіжжя.

3 2001 року вона — учасниця обласних, всеукраїнських, персональних та міжнародних виставок. А нещодавно пані Надія стала лауреатом Чернігівської обласної літературно-мистецької премії ім. М.Коцюбинського.
Виставка триватиме протягом місяця.

Ще статті по темі

Back to top button