Культура

Закордонні художники приїжджатимуть із виставками до Чернігова

У молодої чернігівки Ярослави Крамаренко є дуже чудова та водночас амбітна мрія. Запустити в Чернігові галерейний проєкт «Mark Future Art», де будуть представлені виставки картин, інсталяції, перформанси, твори мультимедійного та цифрового мистецтва. До цього проєкту долучатимуться навіть закордонні художники.

Про все це і не тільки – далі в інтерв’ю з Ярославою Крамаренко, яка бачить себе майбутньою арт-менеджеркою свого дітища.

Ярославо, пригадайте, як виник цей творчий задум? 

Думка виникла, мабуть, років два чи три тому, коли я вступала до аспірантури й обирала тему, на яку писатиму докторську дисертацію. Нині якраз збираюся захищатися і ставати доктором філософії. Я сама вирішила писати про акціонізм, перформанс. І, мабуть, відтоді почала замислюватися, що мені дуже імпонує мистецька тематика. А взагалі, я – історик, і спеціальної мистецької освіти в мене не було. Просто подобалися деякі роботи художників, інсталяції, перформанси. Тому почала більше дізнаватися про самих авторів, що вони своїми творами хотіли сказати, і мені вся ця візуалізація дуже подобалася. До того ж, я вже давно задумувалася про свій бізнес, що не хочу ні на кого працювати, а хочу свою справу відкрити. Тож подумала, чому б і ні? У Чернігові нічого такого немає. Крім художнього музею і «Пласт-Арту». Тому і виникла така думка, що не ресторанами єдиними, не кінотеатрами, і подібними закладами, а уже хотілося б якийсь мистецький галерейний простір створити.

263721323_486612852750894_6607236675916770756_n

Як реалізовуєте свій задум?

Особисто знайомлюся з художниками, не тільки місцевими, а взагалі по Україні. Ось буквально завтра їду на відкриття виставки до Києва, що відбуватиметься у форматі арт-бару. Така бізнес-модель мені подобається, я подивлюся, як усе це діє, також мені розкажуть, як усе це починалося, як шукали приміщення, скільки грошей потрібно тощо. І я вважаю, що можна таке щось реалізувати і в Чернігові.

Також я пішла на проєкт «Бізнес-акселератор», бо там були класні спікери, які розказували, як планувати свій бізнес, з чого починати, адже в мене взагалі не було поняття про такі бізнесові тонкощі. Як початківцю мені все було цікаво. Там також класно розповідали про те, як планувати доходи і витрати, як набирати команду, як представляти свій бренд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молода і дуже талановита художниця з Чернігівщини заворожує роботами в декоративному стилі

Чим ви нині займаєтеся?

Зараз я на тому етапі, що займаюся самоосвітою, знайомлюся з арт-менеджерами, які практикують, більше київськими і навіть іноземних художників запитую, на яких умовах вони готові приїхати до Чернігова зі своєю виставкою. І навіть є успішні відповіді. Вважаю, що мені вже пощастило, що люди відповідають і готові приїжджати, насправді це їм дуже цікаво.

265084008_668848524522443_6852912205508846461_n

Де розташовуватиметься «Mark Future Art»?

Із приміщенням у нас є проблема. Зараз виставок немає, тому орендувати його недоцільно. А на весну-літо запланована виставка художниці, яка працює в Києві, але родом із Ріпок. Вона дуже зацікавлена в персональній виставці. Де це відбуватиметься і як, уже ближче до того часу з’ясуємо.

На вашу думку, чи буде ця справа успішною в Чернігові?

Мені всі розповідають, що у нас цей ринок не розвинений. Тобто, окрім того, що мені треба організовувати виставки, мені потрібно картини та інші роботи продавати. І я це теж розумію. І мені розказують, що в нас так, як у Києві чи інших великих містах не купуватимуть. Мовляв, мрія хороша, а як її реалізувати правильно? Але ж треба з чогось починати. І якщо ринок не розвинений, то його треба розвивати. Я – не економіст, навпаки, повністю гуманітарій, але, вважаю, що все вдасться. Треба просто із чогось починати. До того ж, переконана, що людям сподобається. Бо я не тільки виставки планую, а хочу, щоб відбувалися перформанси, інсталяції. І зараз дуже круто художники створюють відеоарт, тобто візуалізують атмосферу, такий собі віртуальний світ. Упевнена, що в Чернігові це буде цікаво і дорослим, і діткам.

Спілкувалася Ірина Осташко

Фото – зі сторінки Ярослави у Facebook

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button