Культура

«Живу, аби писати. Пишу, щоби жити…»: у Чернігові презентували нову книжку відомого письменника Олексія Брика

Презентація нової повісті «Переселенка» відомого письменника Олексія Брика відбулася 19 квітня в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці.

Олексій Брик – доволі відомий і впізнаваний автор далеко за межами Чернігова. Він народився в селі Кузьминці Гайсинського району Вінницької області. Але тривалий час живе в Чернігові. Свого часу Олексій Григорович був педагогом, директором школи, працював у тодішньому Чернігівському політехнічному інституті. Нині, звісно, він на заслуженому відпочинку. До речі, 15 травня автору виповниться 88 років. Але навіть у такому поважному віці він пише книги. І до речі, після «Переселенки» вже має задум на новий твір.

Олексій Брик – співавтор 21 книги, публіцист і редактор. Член Національної спілки письменників України. Відзначений державними нагородами. Лауреат літературних премій «Смарагдова ліра», імені Михайла Коцюбинського та Леоніда Глібова, чотирнадцятиразовий лауреат Чернігівського обласного конкурсу «Книга року», нагороджений двома медалями Національної спілки письменників України.

Щоправда, через свій поважний вік він брав участь у заході в онлайн-форматі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Громади – про весняні толоки і море пластикових квітів на могилах у поминальні дні

«Сюжет повісті «Переселенка» бере початок ще з Іловайських подій, коли відбувалися доволі трагічні для українських військових ситуації на Донбасі. І головна героїня книги Ірина саме в цей час зазнала страшної трагедії – в одну мить втратила і житло, і чоловіка, який загинув під завалами будинку. Вона з дітьми встигла вискочити з будинку без нічого, навіть без документів. Потім разом пробиралися на мирну територію України. В цей час вони також переживають велику наругу з боку російських агресорів, які зґвалтували доньку головної героїні.

Зрештою родина опинилася в Чернігові», – розповідає Надія Заваліна, головна бібліотекарка Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Примітно також, що автор робить у повісті доволі багато цікавих відступів, вдається до роздумів, передає хронологію воєнних дій. Тож люди, які через кілька років читатимуть її, зможуть краще уявити, які події відбувалися в Україні, зокрема, як обороняли Чернігів.

До речі, головна героїня та її історія – не вигадані, а взяті з життя.

«Олексій Григорович описує те, що відбувалося в Чернігові під час повномасштабного вторгнення. Зокрема, згадує у творі і про себе – письменника. До речі, сам Олексій Брик був поранений і потрапив до лікарні, коли під Черніговом точилися бої. І тоді працівниця лікарні, яка приносила літератору їсти, поділилася з ним своєю історією, що лягла в основу книги», – повідомила Надія Заваліна.

На презентацію повісті прийшло чимало шанувальників літературного таланту Олексія Брика і студенти чернігівських вишів.

«Ми багато років знайомі з Олексієм Григоровичем. Він – активний член нашої громади, багаторічний член колегії нашої газети «Тхія». Останні роки йому трішки важче, звісно, з цим обов’язком було справлятися. Але він усе-таки брав активну участь у всіх заходах громади. Тож із ним особисто і його книгами громада наша добре знайома. А також із його діяльністю в Чернігівському осередку Всеукраїнської асоціації колишніх малолітніх в’язнів гето і концтаборів. Під час фашистської навали Олексій Григорович був дитиною на окупованих територіях, його переховували.

Тобто це людина з активною громадянською позицією, яку ми знаємо давно, і, безумовно, з письменницьким ентузіазмом у поважному віці. З натхненням, бажанням щось дати, сказати людям, попри вже не молодече здоров’я.

Це людина досить широких поглядів і світобачення з поєднанням ліричного його дару та публіцистичного громадського. Його книги роблять автора для нас важливим і цікавим. Сподіваємося, що й надалі продовження його творчості буде. На багатьох презентаціях книжок Олексія Григоровича були, вітали і сьогодні також продовжуємо це робити», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Олександр Чеван, голова Чернігівської міської єврейської громади.

Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці літератор уже подарував кілька примірників своєї нової книжки. Тож усі охочі можуть приходити й читати. А на книжковій викладці у закладі, присвяченій творчості Олексія Брика, представлено багато його інших творів.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button