Суспільство

Громади – про весняні толоки і море пластикових квітів на могилах у поминальні дні

Перше весняне тепло – сприятлива пора для робіт із благоустрою. Тому господарі традиційно наводять лад у своїх дворищах, впорядковують узбіччя доріг, вигрібають, саджають дерева, обрізають сухостої та виконують іншу нагальну роботу.

Також традиційно до поминальних днів відбуваються прибирання на кладовищах і впорядкування могил. Ось тільки вже багато років невід’ємним атрибутом цвинтарів, на жаль, стають гори пластикових квітів і вінків. Із непотрібних і вицвілих від дощів і сонця штучних квітів створюють смітники, до речі, часто поруч із могилами. Натомість на зміну пластиковому непотребу приносять новий – кольоровий і яскравий. Через деякий час його також відправлять на смітник, але біда в тому, що пластик із попередніх років ще не згнив і не розклався. Тож звалища поблизу могил спочилих родичів збільшуються, що є найвищим проявом зневаги до пам’яті померлих, й екологія зазнає неабиякої шкоди.

Тож чи проводять у громадах роз’яснювальну роботу щодо пластикових прикрас на могилах і які мають весняні турботи – далі в матеріалі.

Андрій Портний, голова Сосницької громади

Благоустроєм займаємося системно. Протягом останніх двох днів працівники підрозділу озеленення та дизайну КП «Благоустрій-Сосниця» висаджували сосново-дубову алею біля в’їзду до селища по вул. Чернігівській.

Нині переважно прибираємо кладовища, готуємося до поминальних днів. Також системно надаємо людям роз’яснення щодо пластикових квітів. Щодо них уже немає такого ажіотажу, як був п’ять чи чотири роки тому. Дуже мало штучних квітів несуть на кладовище. Але ж не без того, що люди таки приносять. Утім, повторюся, пластику на могилах суттєво поменшало.

Окрім кладовища, вулиці ще поприбирали. Але до ідеалу завжди треба прагнути. То попереду ще багато роботи. Закінчимо на кладовищі, то повернемося в місто: будемо гребти, бордюри впорядковувати, розмітку на пішохідних переходах відновлювати й таке інше. Роботи вистачає, були б тільки ресурси на це. Скоро почнемо ремонтувати дороги, адже договори з підрядниками уклали, чекаємо на їхнє прибуття. Здебільшого ремонтуватимемо дороги в Сосниці. По громаді ми ж тільки обслуговуємо дороги в межах населених пунктів. Поза межами – то не наша компетенція.

Роман Боюн, староста Бірківського старостинського округу

Уже в нас відбулися прибирання, громада оголошувала суботники – 10, 11 і 12 квітня. Прибирали парки, кладовища, узбіччя доріг. А штучні квіти, на жаль, продають. Аби не продавали, то люди, може, і не купували б. І цьогоріч купують. Звісно, щороку ми роз’яснюємо, що не треба їх на кладовища нести. І комунпослуга наша роз’яснює, що краще на могилах родичів посадити живі квіти. Але люди все одно несуть, щоправда, вже менше, ніж у попередні роки. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівський священник розповів, що можна робити з надлишком пасок і яєць

Сергій Сирота, староста Іржавецького старостинського округу

Підсадили в наші садки 20 фруктових деревець замість тих, що не перезимували. Прогрейдерували ґрунтові вулиці, розширили греблю. У центрі, біля в’їзду на площу, роками після дощу стояла калюжа, через це псувався асфальт. З другої спроби (торік не допомогло) грейдером зробили нахил ґрунту в бік шляху, і калюжі вже не буде.

На греблі висадили 80 дерев клена широколистого для укріплення та озеленення. По периметру кладовища взимку випиляли сухостій, аварійні дерева, чагарники. А навесні посадили 175 деревець. На узбіччі дороги було гарне місце на підвищенні. Відсьогодні там укореняються 30 горіхів.

Також у парку на розі вулиць Т.Шевченка та Миру підсадили на вільних місцях приблизно 100 дерев. Також ще висадили із 300 одиниць хвойних, фруктових і декоративних рослин.

19 та 20 квітня спробуємо доприбирати кладовища. Не прикрашати могили пластиковою атрибутикою закликаємо постійно. Пластик виділяє в атмосферу отруту. Спалення таких квітів забруднює повітря токсинами, зокрема й діоксинами, що призводять до виникнення онкологічних захворювань. Закопувати торішні штучні квіти сенсу немає, бо вони біологічно не розкладаються. Тому не слід витрачати кошти на квіти, які згодом стануть сміттям на звалищі!

Альтернатива – живі квіти, вінки з хвої, висаджені в ґрунт рослини та сухоцвіти. Церква проти використання та утилізації штучних квітів і за заборону їх використання на кладовищах. Живі квіти є символом вічного життя, тому саме вони, свічки та молитва будуть доречними під час поминання.

Спілкувалася Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button