ВійнаКультура

Зруйнована чернігівська бібліотека: погляд зсередини (Фото)

Отаким є знищення історичної та культурної спадщини України. Росіяни свідомо і цілеспрямовано знищують українські пам’ятки архітектури.

Одна з таких зруйнованих пам’яток — будівля Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва, також відома як Будинок Тарновського. Зведена наприкінці XVIIІ століття, будівля пережила обстріли більшовиками у 1918—1919 роках і вціліла у Другу світову війну під бомбами німецьких нацистів. Але була зруйнована внаслідок авіаудару російських військ 11 березня 2022 року.

Наприкінці XIX століття в цій будівлі функціонував ремісничий клас сиротинця. Протягом 1900—1901 рр. її перебудували — прикрасили стрілчастими арками і пілястрами різної форми. А 1902 року тут відкрили Музей українських старожитностей, один із перших і найвідоміших музеїв України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські піротехніки щодня знищують 240 вибухонебезпечних предметів

Музей носив ім’я мецената і колекціонера Василя Тарновського — в основу експозицій лягла його унікальна колекція історичних і культурних реліквій, зокрема Шевченкіана, пам’ятки археології первісних суспільств і Київської Русі, автографи і портрети видатних історичних осіб, рідкісні рукописи, стародруки. Згодом колекція Тарновського увійшла до складу Чернігівського історичного музею та інших музеїв.

Із 1978 року в будівлі розташовувалась обласна юнацька бібліотека із фондом у більш як 60 тисяч видань. Допоки росіяни не скинули на подвір’я бібліотеки та стадіон поблизу неї три фугасні 500-кілограмові бомби.

Від початку повномасштабної війни росіяни зруйнували чи пошкодили 388 культурних пам’яток України. 142 з цих пам’яток — це релігійні споруди, 51 з них — пам’ятки історії, архітектури та містобудування. Також під час бойових дій постраждали 30 будівель музеїв і заповідників, 75 будинків культури, театри та бібліотеки.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: 360war.in.ua

Автор фото: Dmitriy Malyshev

Ще статті по темі

Back to top button