Економіка

Бюджет Чернігова: які основні показники на 2024 рік та куди скеровують кошти

Зменшені всі некритичні витрати, головна фінансова увага зосереджена на підтримці військових. 28 грудня виконавчий комітет Чернігівської міської ради погодив бюджет Чернігівської міської територіальної громади на 2024 рік.

Формуючи кошторис міста на наступний рік, суттєво «порізані» всі капітальні видатки, за всіма напрямками. Пріоритет  підтримка ЗСУ та зміцнення обороноздатності Чернігова, виходячи з можливостей бюджету, а також забезпечення містян базовими послугами. 

— Намагалися знайти баланс у цьому бюджеті між забезпеченням головних напрямків, за які відповідаємо перед містянами (інфраструктура, освіта, охорона здоров’я, асигнування культури, спорту, прибирання міста, робота транспорту) та цією задачею, яка стоїть перед кожним українцем — підтримувати ЗСУ та наближати Перемогу. Вважаю, в межах тих скромних можливостей, зменшивши некритичні витрати, 1 млрд 400 млн на ЗСУ  — суттєвий внесок міста. Цей бюджет не про розвиток, а про базове функціонування міста і допомогу військовим, — охаректуризував принцип побудови бюджету в.о. міського голови Олександр Ломако. 

Начальниця фінансового управління презентувала відкоригований проєкт головного фіндокумента громади, із врахуванням змін Верховної Ради до Бюджетного кодексу України, якими вилучено з місцевих бюджетів у державний «військовий ПДФО», пропозицій міської військової адміністрації та громадськості. 

Дохідна частина —2 млдр 856 млн грн (її формують: надходження ПДФО (на 62,7%), місцеві податки (25,2%), акциз (9,8%), надходження від орендної плати (1,1%), адмінпослуг (0,8%) та інші (0,4%)). 

— Якщо порівнювати з бюджетом, який приймали 7 листопада, то власні надходження були 3 млрд 379 млн і ми прогнозували ріст 400 млн до плану, то зараз наші надходження складають 2 млрд 772 млн по загальному фонду, що менше від планових показників цього року на 206 млн, зокрема, зменшується доля податку на доходи фізичних осіб — зазвичай ця частка була 70%, то зараз 63%, — пояснила Олена Лисенко, начальниця фінуправління. — Дохідна частина зменшилася більше, ніж на 600 млн, тому за всіма напрямками була скорочена видаткова частина. 

Після коригування проєкту бюджету зменшено фінансування за всіма напрямками. 

— За рахунок зменшення витрат по всіх галузях, змогли віднайти фінансування на підтримку ЗСУ, — зауважив Олександр Ломако. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У разі відсутності міжнародної фіндопомоги індексації пенсій у 2024 році може не бути – Мінсоцполітики

Підтримка ЗСУ 

У бюджеті на наступний рік закладено 314,8 млн грн на підтримку військових за різними напрямками, або 25,9% від незахищених статей витрат: 188,9 млн — підтримка ЗСУ та заходи з тероборони; 86,2 млн — заходи з реабілітації військових; 35 млн — фінансова підтримка мобілізованих та членів сімей загиблих воїнів; 4,7 млн — вшанування пам’яті загиблих захисників та захисниць. 

Також додаткові кошти до вищезазначених сум спрямують після розподілу залишків 2023 року, орієнтовно це ще додатково мінімум 100 млн на допомогу ЗСУ, зауважив Олександр Ломако. 

— 189 млн по запитах військових частин спрямовуємо на придбання автомобілів, дронів, тепловізорів тощо. Відразу кажу, цей напрямок ми ще збільшимо, коли знатимемо залишок 2023-го року, і з цих коштів 100 млн спрямує на допомогу ЗСУ.  На заходи реабілітації  у нас зараз 86,2 млн, але ще мінімум 30 млн додамо для завершення робіт в лікарнях №3 та 4.  Фінансову підтримку мобілізованих також збільшимо ще близько 30 млн.Загалом додамо до 160 млн грн в 2024 році і загальна сума на ЗСУ буде близько півмільярда. 

Освіта

1 млрд 050 млн, з них захищені статті — 949 млн (наприклад, зарплати — 611,4 млн). Зменшено у порівнянні з першим проєктом бюджету на 66,9 млн. 

Так, на капітальні видатки у наступному році передбачено 57 млн грн. 

— Враховуючи, що у нас 100 закладів освіти (приміщень), то 57 млн — дуже несуттєві кошти, за які не зможемо вирішити суттєвих проблем. Це тільки на дах школи №12, систему протипожежної безпеки у школі №1, харчоблок у школі №3, невеличкі ремонтні роботи із заміни вікон і санвузлів у інших закладах освіти. Вперше спрямовуємо кошти, 12 млн, на новий для себе напрямок — предметні кабінети в ліцеях. Продовжимо роботи в школі №19, щоправда, фінансуваємо їх в об’ємі 5 млн, при потребі 50 млн. Сподіваюсь, що залучимо кошти якщо не державного бюджету, то міжнародних партнерів.

Витрати на благоустрій зменшені з 418 до 308,4 млн

На  напрямок ЖКГ закладається 385,1 млн. Після коригування кошторису видатки зменшено на 110,2 млн. Зокрема, з них на благоустрій передбачається 308,4 млн грн. 

Під благоустроєм маються на увазі роботи, пов’язані з прибиранням міста, утриманням очисних споруд та зливових каналізацій, обслуговування мереж зовнішнього освітлення та освітлення вулиць, утримання місць поховання, утримання вулично-дорожньої мережі тощо. Початкова потреба всіх розпорядників коштів, які забезпечують виконання цих робіт була 418 млн. У першому проєкті бюджету погодили видатки у розмірі 324 млн, після урізання всіх витрат їх зменшили до 308,4 млн грн. 

— Щоб чернігівці розуміли, кошти, які зменшили, це не просто цифри. Це менша кількість робіт. Відповідно, менше буде прибиратися місто і це потрібно розуміти. Бо звідки ми взяли на ЗСУ 314 млн? Зменшили низку заходів, — пояснив в.о. міського голови. — Прибирання буде на якийся відсоток меншим, від того, до якого звикли чернігівці. 

Наприклад, якщо говорити про «Зеленбуд», то за розрахунками підприємства, на діяльність та виконання покладених обов’язків, у 2024 році потрібно було 96 млн грн, а у бюджеті-2024 закладається 62 млн грн. 

Решта напрямків ЖГК буде профінансовано в таких обсягах:

  • 25,1 млн — аварійно-відновлювальні роботи житлового фонду;
  • 38,6 млн — будівництво та реконструкція об’єктів ЖКГ (водопровід та каналізаційні мережі, розширення кладовища «Яцево»);
  • 110,3 млн — внески у статутні капітали комунальних підприєств критичної інфраструктури, згідно Закону України у розмірі 4,1% від ПДФО (10 млн — на забезпечення діяльності КП «Теплокомуненерго», 49,3 млн — для реконструкції системи КОС, 51 млн — для реконструкції самопливного каналізаційного колектору); 
  • 10,1 млн — громадський порядок та безпека;
  • 0,7 млн — охорона навколишнього середовища (підтримання санітарного стану р. Стрижень, моніторинг забрудення підземних вод та утилізація відходів);
  • 6,5 — інша діяльність. 

Охорона здоров’я

На цю сферу планують спрямувати 214,6 млн грн. Після коригування головного фіндокумента, видатки за напрямком зменшено на 48,8 млн. 

Зокрема, 93,5 млн потрібно для оплати комунальних послуг та енергоносіїв. 85,7 млн — для придбання медичного та реабілітаційного обладнання.

На проведення реконструкцій та капремонтів у медзакладах закладається 6,2 млн, з яких 3 млн на реабілітаційні відділення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Пресслужба Чернігівської міської ради

Ще статті по темі

Back to top button