ЕкономікаЕкономічний дайджест

Оптимізм і сила волі змінять ваше життя і майбутнє України

Не час для розчарувань

Ми можемо скільки завгодно критикувати владу й ображатися на ті чи інші дії політиків чи урядовців, але хто сказав, що ми мусимо в усьому покладатися на них.

Успішна молода людина, критична маса успішних молодих людей, які хочуть залишатися в Україні та працювати для неї, здатні зробити величезний внесок у трансформацію країни.

Звісно, відсутність соціальних ліфтів, розуміння, що рівень корупції досі зашкалює, погіршення матеріального становища, яке молодь бачить на прикладі своїх родини, – все це може змусити розчаруватися й опустити руки. Але цього не можна робити. У жодному разі!

Рік тому я дізналася про те, що в Україні є програма, приєднавшись до якої, молода людина, бажаючи змінити Україну на краще, може безкоштовно поїхати вивчати реформи до однієї із найрозвиненіших європейських країн. І поїде вона не як турист.

Вона поїде в команді однодумців. Кожен із них підготує зустрічі з провідними державними чи громадськими організаціями, представниками бізнесу цієї країни (міністерствами, агентствами з інвестицій, професійними об’єднаннями, тобто з людьми, які розкриють суть реформ у тій чи іншій країні).

Молодь сама дбатиме про квитки, ночівлю, пересування всередині країни. Словом, ви відчуєте на собі, яке воно, життя у країні, яку вивчаєте.

Патріотизм. Компетентність. Порядність

Дати таку можливість молодим людям у віці від 20 до 35 років вирішив відомий у світі українець, меценат, економіст, чоловік, який стояв біля витоків Економічного форуму в Давосі, Богдан Гаврилишин.

995x4

Українець, який був змушений залишити рідну землю, працював звичайним лісорубом у Канаді, а зараз є однією з найшанованіших особистостей у світі.

Сьогодні Богдану Дмитровичу 89. Він побував у 89-ти країнах і навіть змінив долю декількох із них. Був радником і перших осіб української держави.

Врешті він зрозумів, що саме молодь змінить Україну. Започаткував і вищеописану програму «Молодь змінить Україну».

Учасники програми їдуть до однієї з шести найбільш ефективних, «здорових» європейських країн, досвід яких допоможе молоді побудувати нову якісну державу Україну. Це Австрія, Німеччина, Норвегія, Швейцарія, Швеція, а також Польща.

Ці країни обирали за такими ознаками: повна політична свобода (прозорість і відкритість влади); певний рівень економічного добробуту для всього населення; соціальна справедливість; симбіотичне співжиття з біосферою.

І українці намагаються зрозуміти, що зробили тамтешні мешканці, як мудро влаштувати життя в країні. Ці держави теж мають свої проблеми. Але їх не порівняти з проблемами, які треба вирішувати в Україні.

На думку Богдана Гаврилишина, для успішної трансформації України потрібно, щоб при владі була критична маса людей, які мають одразу три головні характеристики – патріотизм, компетентність і порядність. Поки що таких людей недостатньо.

Оптимістичний настрій і сила волі

Богдан Гаврилишин стверджує – змінити щось на краще можна лише оптимістичним настроєм і силою волі. Переконаний, що потенціал України є надзвичайно великим завдяки людському капіталу та природним багатствам.

Але для того, щоб країна максимально використала цей потенціал, потрібна трансформація всіх органів влади, економічної та соціальної систем, політики щодо навколишнього середовища (біосфери). Самих лише реформ, хоч і вони у нас так важко ідуть, недостатньо.

Я пишу це для того, щоб українська молодь, попри економічну кризу, нерівний доступ до якісної освіти і недовіру до влади, пам’ятала: перспектива є. І той, хто шукає, знаходить.

Яскравий приклад цього – життєвий шлях Богдана Дмитровича, який він надзвичайно цікаво описав у книжці «Залишаюсь українцем». Її можна знайти на сайті Благодійного фонду Богдана Гаврилишина. І її варто прочитати кожному, хто шукає себе, і кому недостатньо прочитати у Facebook красиві вислови, а є потреба відвертого спілкування, яке й дає ця книга.

Тож якщо ви не знаєте, в якому напрямку рухатись, якщо ви зневірились – почитайте цю книгу. Вона неймовірна, і ви переконаєтесь у цьому.

Як змінити своє життя сьогодні

На нещодавньому ЄвроПікніку, де зібралися учасники програми «Молодь змінить Україну», я послухала лекцію канадського коуча та IT-консультанта Любомира Хабурського.

Вона стосується особистісного зростання. Головне із сказаного тренером можна вкласти в чотири запитання, які ви поставили б собі на схилі літ. Скажімо, у 85 років. Поставте їх собі вже сьогодні, проаналізуйте відповіді. І скоригуйте свої дії, поведінку, пріоритети в потрібному напрямі.

Ось ці питання, що допоможуть вам зростати, як особистість.

  1. Про що зроблене я шкодую?
  2. Про що незроблене я шкодую?
  3. Про що зроблене я не шкодую?
  4. Про що незроблене я не шкодую?

Це дуже важливі запитання. Відповівши на них, ви можете багато дізнатись про себе. Можливо, ви шкодуватимете, що були боязкими і не наважувалися робити важливі кроки, стукати в двері, боячись, що вам відмовлять, що вам не відчинять. (А могли ж відчинити!)

А може, вам буде шкода, що ви так багато часу витратили на пустопорожні серіали чи комп’ютерні ігри, які не дали нічого вашій душі і вашому розуму. Або ви надто довго засиджувалися у соцмережах, приділяли час віртуальному спілкуванню, та й не все було варте того, що ви дивились і читали там.

Хто знає, можливо, ви пошкодуєте про те, що не вели здоровий спосіб життя, що лінувалися. Або ж, навпаки, ви так стрімко рухалися до своєї мети, що не спілкувалися з рідними, не запитували, як їхнє здоров’я, чи щасливі вони поряд із вами.

Можливо, вам буде прикро, що ви не розвивали своїх талантів, або інші крайнощі – надто серйозно сприймали хобі та поверхнево ставились до роботи. Ви знаєте своє серце і свої прагнення, свою ціль і свої сподівання. Свої мрії. Тож дайте відповіді на ці 4 запитання вже сьогодні.

А починається все — з мрії

У книзі «Залишаюсь українцем», яку ви, можливо, скачаєте одразу, як дочитаєте цю статтю, Богдан Гаврилишин розкриває секрет власного життєвого успіху. Цей секрет – у постійному бажанні працювати над власним розвитком і на користь ближніх.

Він показує, як важливо не боятись самостійно мислити, мати свою думку. Навіть, якщо хтось думає інакше. І ще – треба мріяти.

Маленьким хлопчиком Богдан Гаврилишин зрозумів, що має мрію пізнати світ. Підстав для здійснення цієї мрії не було і близько. Та ось результат: він побував у 89 країнах світу. І змінив долю декількох із них.

Дуже хорошу думку висловив Марко Супрун, засновник волонтерського проекту «Захист патріотів», який разом із дружиною, в.о. міністра охорони здоров’я України Уляною Супрун, через тиждень після початку Революції Гідності переїхав до України.

Він переконаний, що в Україні зараз найцікавіший час, коли ми можемо побудувати свою країну наново. «І в кожного є можливість стати тією особистістю, яка змінить систему». Тому треба йти вперед, шукати свій особистий шлях і робити, що можеш, для України.

Ще статті по темі

Back to top button