Економіка

Розвиток призупинений: представники громад – про ситуацію з фінансуванням програм

До повномасштабної війни кожна громада на Чернігівщині мала купу програм, які поступово реалізовували. Стосувалися вони всіх сфер життя – ремонтів, реконструкцій, культурно-масових заходів, освітньої галузі, словом, життєдіяльності та розвитку населених пунктів.

На жаль, війна внесла свої корективи, і нині головне питання для всіх – це наша безпека. А що ж з іншими, донедавна дуже актуальними програмами?

Олександр Кодола, голова Ніжинської громади

Звісно, нині все не так, як було до повномасштабного вторгнення. Більшість програм ми призупинили. І є кілька причин цього. Перша – це те, що на сьогодні кошти спрямовують на пріоритетні потреби. Це питання безпеки, облаштування укриттів, ми допомагаємо теробороні, за кошти міського бюджету будували фортифікаційні споруди, багато пального закуповували для різних установ. Тому нині пріоритет – безпека й оборона.

І, безперечно, проблема фінансування пов’язана з тим, що є постанова Кабміну про заборону оплати капітальних видатків. Наприклад, капремонт доріг чи парків. Це заборонено і не буде оплачено.

І друге питання – це те, що, по суті, в нас на сьогодні буде дефіцит бюджету на рівні десь 102 мільйони гривень. Через те, що держава звільнила від сплати частини податків, зокрема податку на землю, єдиного соцвнеску тощо, ці податки сьогодні не надходять до міського бюджету. Тому ми недоотримаємо названу суму, а це суттєві кошти для нашого міста.

Економимо практично на всьому. Наприклад, управління культури майже не проводить жодних заходів, тож відбувається економія коштів. Відділ спорту також не організовує жодних змагань. І так у кожному управлінні. Управління комунального майна та земельних ресурсів мало плани оновити генплан міста. На це закладали немалі кошти. Це також наразі відклали. Тобто в багатьох питаннях сьогодні, на жаль, немає роботи. Практично всі програми розвитку міста призупинені.

Наприклад, цей рік у нас був оголошений роком парків і скверів, ми планували оновити три парки повністю і почати масштабну реконструкцію Центрального парку відпочинку імені Шевченка. Зрозуміло, що нині цього не можемо зробити. І подібних питань насправді багато, які відкладені до нашої Перемоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Разом переможемо!»: на Чернігівщині діє культурний фронт

Юрій Стальниченко, секретар Менської міської ради

Головні розпорядники коштів переглядали всі програми. Якщо не призупиняли їх діяльність, то з огляду на те, наприклад, що культурно-масові заходи не проводять, кошториси переглядали. Навіть депутатські кошти спрямували на допомогу захисникам. Так само деякі програми соціального характеру переглянули. Залишили тільки матеріальну допомогу на найнагальніші потреби.

Видатки, що передбачалися на культурно-масові заходи і спорт, знімаються, сама програма залишається, адже в нас усі програми прийняті на 2022-2024 роки.

І освітяни свої програми переглянули, зважаючи на те, що певний період заклади освіти не працювали. Була можливість перекинути кошти з одних заходів на інші, наприклад, збільшити підвіз і зменшити харчування. Переглядалася програма з мобілізації.

У нас більшість видатків у місцевих радах здійснюються за програмно-цільовим комплексом, тобто фінансуються за програмою. Тому десь кошти забирали, десь додавали. Ось на останній сесії частину коштів перекинули на підтримку поліції, військових – на районні програми навіть у вигляді субвенцій за рахунок вільного залишку, який сформувався. Спершу дивимося надходження бюджету, аналізуємо і майже на кожній сесії якісь зміни відбуваються.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button