Суспільство

«Разом переможемо!»: на Чернігівщині діє культурний фронт

Перемога кується не тільки на полі бою, важливими є інформаційний і культурний фронти. Це дуже добре розуміють на Чернігівщині і не сидять склавши руки. Зокрема, творчість учасників відкритого авторського мистецького конкурсу «Разом переможемо!» є підтвердженням того, що перемога обов’язково буде за Україною, наш дух не зламати, а ЗСУ – найкращі.

На Чернігівщині працівники галузі культури – це згуртована та міцна сім’я. Разом, як кажуть, можуть гори звернути. Що творчість допомагає підняти моральний дух наших захисників, не забували навіть у найтяжчий час, коли на Чернігівщині точилися запеклі бої.

Олександр Левочко, головний режисер обласного молодіжного театру, автор і керівник проєкту «Разом переможемо!», розповів, що в березні взявся гуртувати працівників культури, які залишилися в Чернігові. Оскільки сам займався волонтерством, спершу допомагав колегам продуктами, а потім, коли всі разом почали збиратися, вирішили організувати концертну бригаду, щоб влаштовувати концерти для ЗСУ.

«Ми організовували концерти для військових, записували, а потім передавали захисникам готовий продукт. І під час оборони Чернігова ця практика була. Навіть знаходили творчих дітей, які не виїжджали із Чернігова, які вміють співати, пишуть вірші. Зокрема, для ЗСУ робили концерт для 13-го батальйону, до Дня піхоти, до Дня Європи та Дня вишиванки. Справу цю продовжуємо», – у коментарі для ЧЕline зазначив Олександр Левочко, головний режисер обласного молодіжного театру, автор і керівник проєкту «Разом переможемо!».

У процесі спілкування в діячів культури народилася ідея про онлайн-конкурс «Разом переможемо!». Його засновники й організатори – волонтерський рух «ІдеЯ+Ти», ГО Театр естради «Феєрія», ГО Творчо-спортивне об’єднання «Шико», ГО «Дія Слова» та Любецький будинок культури. Конкурс також відбувається за підтримки Чернігівської обласної військової адміністрації.

«Наш онлайн-конкурс, який водночас є флешмобом, має багато напрямів. Він дає змогу активізувати роботу закладів культури та знаходити творчих людей – авторів, композиторів, аматорських поетів. У нас багато категорій учасників. Це дитячий малюнок, живопис, фотороботи, музичний твір, вокал та багато інших. Важливо, що на конкурс подають ті твори, які були написані після 24 лютого, тобто після початку повномасштабного вторгнення до України.

Цей конкурс – це, по суті, архівація сучасної української історії. Я впевнений, що твори наших учасників згодом стануть популярними. Ми створюємо сучасний український контент.

На конкурс, який ми оголосили після 23 травня, відгукнулися вже більше як 50 учасників. І це учасники не тільки з Чернігівської області, а й з інших регіонів України. Бо в нас конкурс відкритий. Є учасники з Дніпропетровська, Києва, Львова й інших областей. Також конкурс охоплює наших українців, які були вимушені залишити свої домівки та виїхати за кордон – до Італії, Польщі, Чехії, інших країн. Ці люди бачили всі ті жахіття, які відбувалися на нашій території, вони свято вірять у перемогу та ЗСУ. Запрошуємо цих українців до конкурсу, аби підтримати їх, бо ставлення до цих людей у суспільстві буває різне. Але я щиро вірю, що вони повернуться», – розповів Олександр Левочко.

За його словами, конкурс має три тури. Перший – провели наживо концертом для ЗСУ, якраз до Дня Конституції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Труби янгола та рослина агава, що квітне раз на сто років: у Чернігові ростуть екзотичні рослини (Фото)

До речі, організатори вже опрацювали певну частину матеріалу, який надійшов від учасників. Але заявок дуже багато, особливо поезії. Інколи приходить просто начитка або написані від руки рядки. Увесь цей матеріал треба систематизувати, що й робиться.

Заявки на конкурс особливо активно почали надходити наприкінці червня. Оскільки попит є, прийом продовжили до 20 липня.

«У нашому конкурсі беруть участь усі вікові категорії. Я дуже поважаю творчість кожної людини, адже це засіб самовираження. Хочу обов’язково подякувати кожному учаснику за творчість. Мене наприклад, дуже вразив учасник із Городні. Тільки завершилася окупація цієї території, з Городні приходить заявка від чоловіка поважного віку – за 70 років. Він написав пісню про рідну нашу Чернігівщину, про місто Сновськ. Він сам автор і виконавець. Також вражає наша молодь. Багато отримуємо творів, де біль, сльози та жахіття війни. І це зрозуміло. Але нам потрібна перемога, потрібні мотиваційні твори, стверджувальні, саме про таке нас просять військові», – пояснив Олександр Левочко.

Другий етап конкурсу відбуватиметься в межах відзначення Дня української державності, що припадає на 28 липня. А ось визначення переможців і їх нагородження відбудеться 23 серпня, до Дня Державного Прапора.

«За благополучних обставин плануємо зробити наживо концерт, у якому візьмуть участь наші кращі учасники та переможці. Переможцям із музичними творами робитимемо професійний запис і створюватимемо відповідний відеоконтент. Якщо це пісні, то є домовленості з аранжувальниками і професійними студіями звукозапису, аби записати ці твори. Також віримо в те, що відгукнуться професійні виконавці нашої української естради, які виконають кращі твори наших учасників конкурсу.

Ще передбачається створення електронного варіанту буклету фоторобіт – художніх, дитячих малюнків. Їх використовуватимемо для ілюстрації віршів. Навіть є учасники, які написали п’єси. А оскільки я – головний режисер театру, то для театру завжди актуальним є питання, де шукати новий сучасний матеріал. Ми його накопичуємо», – повідомив Олександр Левочко .

Також завдяки конкурсу відбувається наповнення соціальних мереж якісним проукраїнським контентом.

«Наш культурний фронт має казати, що Україна є, ми неодмінно переможемо і наш дух не зламати, і слава ЗСУ», – переконаний Олександр Левочко.

291865009_3202900216637979_7547609450803606449_n

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button