ЕкономікаПолітика

Що заявив Валерій Давиденко про «Термінал-центр» у Чернігові

Мета інформаційних закидів щодо закриття в Чернігові митного терміналу «Термінал-Центр» єдина – вплинути на громадську думку, аби 31 березня на сесії міськради продавити рішення про продовження оренди землі під цим екологічно небезпечним об’єктом. Тож у хід пішли брехня, маніпуляції і шантаж. Наголошую, що закриття терміналу – виключно господарське питання. У його власників ще рік тому закінчився термін оренди. І весь цей рік вони фактично діяли незаконно.

Водночас я переконаний, що існування будь-яких митних терміналів у нинішньому їх вигляді – анахронізм корумпованої системи. Їх брокерські посередницькі послуги збільшують витратну частину бізнесу і впливають на собівартість розмитненої продукції. Як парламентарій я ініціюватиму дерегуляцію митної сфери, аби прибрати посередників. Ці функції повинна якісно і швидко надавати держава.

До речі, після запровадження в Україні електронної митниці послуги терміналів на зразок «Термінал-Центру» не є обов’язковими. Експортери мають альтернативні шляхи розмитнення: або робити це просто на кордоні шляхом подання електронної декларації, або запрошувати представника митниці на територію підприємства. Ці альтернативи економлять час і кошти бізнесу.

«У конфлікті власників «Термінал-Центру» я на стороні людей», — зазначив у своїй заяві народний депутат Валерій Давиденко.
З огляду на ці зміни, існування митного терміналу в центрі Чернігова абсурдне з екологічного та економічного поглядів. Розташування екологічно небезпечного об’єкта «Термінал-Центр» суперечить стратегії розвитку Чернігова як туристичного центру європейського рівня. Наше місто – історична перлина Східної Європи. Відтак, подібні небезпечні об’єкти заважають розвитку туристично-культурного потенціалу.

Із закриттям терміналу Чернігів нічого не втратить, адже ця земля буде здана в оренду на конкурсних засадах, і місто отримає кошти, яких йому, до речі, не платять нинішні власники терміналу, бо їхній договір оренди, як зазначалося, закінчився ще рік тому. А вартість ремонту доріг, розбитих вантажівками, може перевищити розмір орендної плати.

Для мене принциповими цінностями є здоров’я наших людей і спокій громади. Не хочу переходити на особистості, але інтереси терміналу проштовхують буквально кілька корисливих ділків, які монополізували надання брокерських послуг у Чернігові і для яких жага прибутків значно вища за інтереси громади. Впевнений, що їхній комерційний зиск не може суперечити інтересам усієї нашої громади. У житлових будинках неподалік терміналу мешкають зокрема багато людей похилого віку, а також дітей, і всі вони вимушені цілодобово чадіти у вихлопних газах та ходити зруйнованими вантажівками дорогами.

Екологія міста не може страждати через бажання бізнесменів-брокерів заробити більше грошей, через їхні брудні справи. Це – принципова позиція громади міста і моя особиста. Відтак, у «термінальному» конфлікті власників «Термінал-Центру» та громади я, безумовно, на стороні людей. І зроблю все, аби захистити право громади на безпечне екологічне довкілля.

Валерій Давиденко

Джерело: Біла хата

Ще статті по темі

Back to top button