Економіка

У проекті Держбюджету-2019 скорочено видатки на субсидії

*Актуально

Після анонсування зростання тарифу на газ для населення уряд намагається закріпити в Державному бюджеті на 2019 рік скорочення субсидій на житлово-комунальні послуги.

Як повідомила керівник фракції «Наш край» у Чернігівській обласній раді Ольга Чередник, у проекті Держбюджету на наступний рік передбачено скорочення видатків на виплату субсидій для населення для сплати житлово-комунальних послуг майже на 16 млрд грн, порівняно з минулим роком. Урядовці запланували лише 55 млрд грн на субсидії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опубліковано проект Держбюджету на 2019 рік

«Урядовці не думають, як жити звичайним громадянам, більшість із яких не має можливості сплачувати захмарні комунальні тарифи, особливо в умовах прогнозованого підвищення тарифу на газ», – зазначила Ольга Чередник.

До того ж уряд не зупиняється на тарифах на газ. Керівництво НКРЕКП вважає необхідним збільшити також і тариф на електрику. Їхнє пояснення – тариф для населення покриває лише 50% вартості електроенергії. Чиновники НКРЕКП вважають це дуже низьким показником.

Таким чином, уряд перед початком опалювального сезону намагається підвищити тарифи на головні енергоносії та скоротити на 22,4% видатки на субсидії.

Уже зараз обсяги неплатежів у ЖКГ настільки критичні, що вони можуть призвести до комунального дефолту. Якщо заборгованість населення за ЖК-послуги за результатами 2016 року становила 23,4 млрд грн, то за результатами 2017 року 32,3 млрд грн, а за 7 місяців 2018 року – 38,7 млрд грн.

«Наш край» закликає владу негайно переглянути у проекті Державного бюджету на 2019 рік видатки на субсидії. Інакше це недалекоглядне рішення призведе до масштабної кризи неплатежів комунальних послуг та подальшого збідніння українців.

Прес-служба обласної організації ПП «Наш край»

Ще статті по темі

Back to top button