Економіка

За певних умов за вирощену картоплю та помідори податків платити не треба

Відповідно до норм Податкового кодексу України (пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165), не оподатковуються доходи, отримані громадянами від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена самостійно на земельних ділянках, наданих їм у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

— садівництва та/або для будівництва й обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) та/або для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

– особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абзаці другому цього підпункту, а також розмір виділених у натурі (на місцевості) земельних часток (паїв), які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються. Якщо ж розмір земельних ділянок перевищує два гектари, то дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

При продажу сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва) її власник має подавати податковому агенту копію Довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок за формою № 3ДФ. Порядок її видачі затверджено наказом Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 року № 32.

Така довідка безоплатно видається громадянам сільською, селищною або міською радою за місцем їхнього проживання в термін протягом п’яти робочих днів від дня отримання відповідною радою письмової заяви. Серед реквізитів, що повинні міститися в довідці, зокрема, вид цільового призначення земельної ділянки, розмір земельної ділянки в гектарах тощо. Довідка видається строком на п’ять років.

Отже, якщо продавець сільгосппродукції надав підприємству, яке є податковим агентом, копію чинної та належно складеної довідки, і дані цього документа свідчать про наявність у такої фізичної особи права на застосування пільги, встановленої пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 ПКУ, то підприємство-покупець не утримує податку з доходів, що виплачуються за сільськогосподарську продукцію.

Однак, слід нагадати, якщо розміри земельних ділянок перевищують норми, встановлені Земельним кодексом України, то такі доходи включаються платником податку до загального річного оподатковуваного доходу, підлягають відображенню в декларації про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року й оподатковуються за ставкою 18 %, визначеною п. 167.1 ст. 167 ПКУ.

За інформацією Головного управління ДФС у Чернігівській області

Ще статті по темі

Back to top button