Чоловічий клуб

«Антонов» для Саудівської Аравії

Після початку російської агресії і відкритого протистояння багато вітчизняних і зарубіжних експертів пророкували крах української авіаційної промисловості, яка багато в чому була пов’язана з російською.

Однак минуло два з половиною роки, і 20 грудня 2016 року відбулася презентація нового літака, який українські авіабудівники створили без російської участі на замовлення Саудівської Аравії – Ан-132.

Це легкий турбогвинтовий багатоцільовий транспортний літак, який створюється на заміну застарілого Ан-32. Як і його попередник, новий Ан буде орієнтований на перевезення вантажів у складних кліматичних умовах – у жарких країнах і на високогір’ї.

Його вантажопідйомність збільшено до 9,2 тонн (у Ан-32 – 7,5 тонн), а дальність польоту з максимальним вантажем зросла до 1270 км (у Ан-32 – 1050 км/г). Максимальна крейсерська швидкість складає 550 км/г, крейсерська висота – 9000 м. Від свого попередника новий літак буде відрізнятися також низкою переваг: новітньою авіонікою, «скляною» кабіною екіпажу, потужною системою кондиціонування і двигунами західного виробництва – канадської компанії Pratt & Whitney – PW-150A.

У травні 2015 року між українським авіаконцерном і саудівською компанією Taqnia Aeronautics підписано угоду про розробку Ан-132. За умовами договору, українська сторона забезпечує передачу технологій виробництва Ан-32 саудівським партнерам і підготовку фахівців.

При цьому Taqnia Aeronautics спільно з Науково-технологічним центром імені короля Абдулазіза (KACST) і заводом «Антонов» виконують доопрацювання літака для підвищення корисного навантаження, дальності польоту та зльотних параметрів транспортника. У лютому 2016 року між «Антоновим» і Taqnia Aeronautics було підписано нову угоду – про виробництво Ан-132 у Саудівській Аравії.

Відомо, що український концерн виступатиме консультантом проекту і проводитиме технологічне навчання фахівців близькосхідного заводу. В рамках відповідної угоди буде передано документацію на будівництво літаків.

Країни Близького Сходу є давніми партнерами «Антонова». Транспортний літак Ан-132 цікавий Саудівської Аравії через свої технічні особливості – фактично це єдиний літак, який може злітати з піску.

Нині обсяг виробництва Ан-132 ще не визначений. Згідно з укладеними домовленостями, це питання буде вирішуватися після демонстрації літака в Саудівській Аравії, освоєння різних варіантів літака в експлуатації і будівництва заводу.

При цьому «Антонов» оцінює потребу ринку в 300 літаків. Очікується, що близько 80 літаків Ан-132 закупить Саудівська Аравія. Ще 56 літаків «Антонов» має намір продати Індії, якщо переможе в тендері.

Ще статті по темі

Back to top button