Чоловічий клуб

Фронтова історія музейного експоната

Війна на Донбасі вже зараз обросла різними історіями, байками і міфами. Одним із найбільш стійких є застосування в боях музейної зброї. Особливо багато таких історій стосуються протитанкових рушниць часів Другої Світової війни, що їх нібито вкрай ефективно застосовували бойовики в боях під Слов’янськом.

Однак цікаво інше – є факти і з української сторони. Причому один із таких випадків стався у нас – у Чернігові.

Поштовхом для розслідування цієї цікавої теми стало згадування про історію зі станком для кулемета КПВТ у книзі «Вальгалла-експреса», виданої в менському видавництві «Домінант».

DSCN4498По детальну інформацію я звернувся до директора Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського Сергія Лаєвського. Ось що він розповів: «23 липня 2014 року я отримав вказівку від безпосереднього керівника про те, що до Чернігова прибувають представники однієї з військових частин і їм потрібна зброя. І все, що їм потрібно, ми повинні їм передати. Це було вже не перше подібне звернення. Підійшли хлопці – це були представники громадського об`єднання «Правий Сектор-Північ», і йшлося про те, що на той час спецпідрозділу МВС України «Азов» був потрібен крупнокаліберний кулемет. Ми поїхали до військово-історичного музею і з`ясували, що кулемет у них є – ствол, їм потрібен станок. А оскільки кулеметник із Чернігова, то він згадав, що є у Чернігівському музеї станок.

Звісно, все це робилось на підставі документів, у нас був лист-заява, наказ від департаменту культури. Був укладений акт передачі станка колісного. Зранку вони його завантажили у бус».

Його історію добре доповнює автор книги: «Завантажили все це в мікроавтобус і помчали до Києва. На першому ж блокпосту нас зупинили доблесні міліціонери. Стандартний набір питань про документи і «покажіть багажник». Я не знаю, що він очікував там побачити, але тільки не станок під крупнокаліберний кулемет. Перед його очима постав реальний кулемет на колесах, спрямований у його сторону. Пауза, ніхто не знає, що сказати. Почекали пару хвилин, зачинили двері і поїхали…»

З отриманням колісного станка 14,5-мм кулемет КПВТ став найпотужнішою зброєю батальйону «Азов» на той момент. І активно використовувався в боях у Приазов’ї в серпні 2014 року. Зокрема, кулеметна обслуга пройшла Іловайську операцію. Потім взимку 2015 року було Широкине.

У листопаді 2015 року музейні працівники, вже не очікуючи побачити свій експонат, раптово отримали радісне повідомлення – станок повертається до Чернігова.

Вирішили приурочити повернення до Дня української армії 6 грудня.

Так один із музейних експонатів отримав справжню фронтову біографію.

14215272_1255878074446250_103814555_o

Ще статті по темі

Back to top button